Med Åkes hjälp kan alla lyckas med vitlök!

Trädgårdsentusiasten Åke Truedsson, med passion för att odla det ätbara och nyttiga, har bråda dagar i juli. Nu ska de 85 olika sorterna vitlök som Åke odlar hemma på gården skördas. Och han har bara en vecka på sig innan lökarna börjar öppna sig och inte längre är lagringsbara.

Möllegården

Ute på den skånska slätten odlar trädgårdsprofilen Åke Truedsson inte bara vitlök utan även tomater, aprikoser, äpplen, persikor, blåbär, havtorn med mera. Han driver också en tomatklubb och en vitlöksklubb samt håller kurser på gården, med praktiska odlingstips för att sprida det kunnande han har byggt upp genom åren.

Var: Håslöv i södra Skåne.

Yta: Ett hektar stort odlingsland med äppellund, liksom en damm och växthus för alla odlingsförsök som pågår hemma hos Åke.

Odlingszon: 1.

Trädgårdens ålder: Anlades 2008 och framåt. 

– Titta så vacker den blir när jag har skalat av det yttersta skalet!

Åke håller fram en vitlök med svaga stråk av rosa i sina jordiga händer. En rysk sort som trivs i vårt klimat. Vitlökar har en inbyggd klocka som styrs av temperaturen.

– Vid åtta graders jordtemperatur på hösten säger det “klong” i vitlöksklockan och då vet vitlöken att nu är det dags att rota sig. På vintern “sover” vitlöken. När det återigen blir varmare, vid cirka tre grader i jorden, säger det “bong” i vitlöksklockan – nu är det vår och dags att växa igen!

Vitlöken kommer ursprungligen från asiatiska stäpplandskap med ökenvärme sommartid och tuffa vintrar. När den väl kommer upp ur jorden på vårkanten växer den snabbt till sig i storlek. Under växtperioden vår och höst sparar den energi i sin lök.

Kontakt med forskare
Den stora mångfalden av vitlökar som Åke odlar har han samlat på sig efter ett liv med passion för vitlök. Han har kontakter med både forskare och odlarkollegor runt om i världen som delar med sig av kunskap och utsäde till varandra. I Åkes vitlöksbäddar märks framför allt olika ryska sorter, vilket namn som ‘Irkutsk’ och ‘Siberian Red’ vittnar om, men även en del franska och spanska varianter. Under de vårar som har haft temperaturväxlingar och varit mer kyliga växer de ryska bättre, medan varmare vårar utan köldknäppar gynnar de franska och spanska sorterna som är mer anpassade till ett varmare klimat.

– För mig är det viktigt att odlandet är roligt och att det görs med hjälp av kunskap, säger Åke och gräver upp ännu en vitlök med sin grep.

Med Åkes hjälp kan alla lyckas med vitlök!
På Möllegården tillbringar Åke Truedsson sin mesta fritid och njuter av sina odlingar.

Han drar bort några blad och lägger den tillsammans med de andra i skottkärran. Det gäller att hålla noga koll på vilken sort som växer var – en skiss i bakfickan över odlingarna är oumbärlig.

– Vid varje skörd väljer jag ut de finaste vitlökarna med störst klyftor till nästa års utsäde. På det viset förädlas utsädet mer och mer. För att få bra odlingsresultat krävs också en hel del förberedelser av jorden. När jag planterar vitlöken i oktober har jag förberett djupsängar med rejält med kogödsel och kalk för att skapa de bästa förutsättningarna.

Efter planteringen täcker Åke odlingen med stenmjöl för att slippa ogräs i början av säsongen. Sedan är det bara att vänta på nästa års mirakel när de nya vitlökarna tittar upp framåt vårkanten. 

Med Åkes hjälp kan alla lyckas med vitlök!
Åke odlar inte bara vitlök. I hans trädgård finns bland annat en mängd olika sorters äpplen och aprikoser.

Gott och nyttigt
Åke slår gärna ett slag för vitlökens nyttighet, som även forskare visat på i vetenskapliga studier. Vitlök innehåller framför allt selen och allicin, varav det senare har exempelvis bakterie- och svampdödande effekt. Det tycks också som om risken att få fästingar minskar om man äter mycket vitlök. Åke tipsar om att nyttigheten är som störst när vitlöken äts nykrossad och inte hettas upp men att det finns mer behagliga sätt än att bara tugga i sig en klyfta.

Två av Åkes snabba vitlöksfavoriter är:

– Skala ett par nävar med vitlöksklyftor och mixa med olivolja, smör, basilika, chili och salt. Lägg på rostat bröd.
– Eller blanda räkor med krossad vitlök, chili och olivolja – och njut!

Med Åkes hjälp kan alla lyckas med vitlök!
Så här öppnar vitlöksklyftan sig om man väntar någon vecka för länge med att skörda.

Enligt fransmännen ska vitlök helst odlas i sjuårscykler för att minska risken för sjukdoms­angrepp, berättar Åke. Så vill man odla mycket vitlök gäller det att ha gott om plats för att kunna växla odlingsland varje år.

Med Åkes hjälp kan alla lyckas med vitlök!
De små topplökarna kan också planteras. Då får man små lökar utan klyftor – enhetslökar – nästa år.

Se upp med vitlök från mataffären!
Den vitlök som säljs i vanliga livsmedelsbutiker behöver man vara försiktig med att använda som utsäde. Förutom risk för smittor har deras vitlöksklocka rubbats. I och med att de har lagrats i kyla har vitlöken lurats att tro att det är vinter. Risken är därför stor att de börjar växa för tidigt vid höstplantering och då kan vintern bli för tuff för de späda plantorna.

Med Åkes hjälp kan alla lyckas med vitlök!
Nyskördat inför Åkes vitlökskurser i början av augusti.

Åkes bästa tips för att lyckas med vitlök:

– Förbered odlingsbäddar några veckor före plantering – vitlökarna vill ha näringsrik, väldränerad och kalkrik jord. Förbättra jorden med kogödsel, vedaska och kalk. Har du lerjord, luckra upp det med humusrikt material som kompost.

– Plantera i 8 cm djupa hål och fyll igen. Avståndet mellan klyftorna bör vara cirka 15 cm och radavståndet mellan 20 och 25 cm. Täck med 1–2 cm stenmjöl eller köpt jord för att minimera ogräsrensningen nästa säsong.

– Tillför näring i början av april när tillväxten är stor, exempelvis hönsgödsel, vedaska och gräsklipp mellan vitlöksraderna. Vattna lagom mycket om det är en torr vår. 

– Alla kan lyckas med vitlök – det gäller bara att välja sorter som är anpassade till klimatet där du bor. Fler tips får du via Vitlöksklubben! Läs mer om Vitlöksklubben här

Med Åkes hjälp kan alla lyckas med vitlök!
’Northern White’ är en vitlök som hör till gruppen Porcelaine och är en medelstor till stor sort med helt vitt skal.

Året med vitlök

Vinter: Tid för vila. Se upp med att låta vitlöken stå för blött om det är en lite mildare vinter.

Vår: Vitlöken börjar växa igen när det är ca 3 grader i jorden framåt mars. Då är det bråttom för vitlöken att växa innan den tror att den torra ökensommaren kommer. Några givor med aska, gräs och hönsgödsel mellan odlingsraderna behövs för att lökarna ska växa sig riktigt stora. Och lite vatten då och då fram till i början av juni om det är torrt.

Sommar: Tid för vila. Klipp gärna av de toppskott som bildas på vissa sorter för att på så sätt få något större lökar. Vitlöken skördas ungefär i mitten av juli om den ska torkas och lagras, eller från juni om du vill använda färsk vitlök. Var uppmärksam så att inte klyftorna börjar öppna sig – då har du väntat för länge. Det brukar vara lagom ungefär när de tre nedersta bladen har gulnat. Välj ut det bästa utsädet till nästa år. Låt torka luftigt i några veckor, gärna utomhus under tak första tiden. Förvara aldrig vitlök under 8 grader.

Höst: Plantering i oktober till november beroende på var i landet man bor. Jordtemperaturen ska vara ca 8 till 10 grader. Vitlöken rotar sig på hösten, men det ska inte hinna komma upp några skott ur jorden.

Scroll to Top