Festa på läcker fiskpaté

En luftig och fin fiskpaté är omtyckt på alla festbord. Med lite saffran i smeten ger vi vår läckra paté lite extra julstuk i både färg och smak. Låt patén svalna innan den stjälps upp. Garnera med kräftstjärtar och något grönt. Bjud såsen till.

Du behöver

  • 400 g gösfilé
  • 200 g torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • citron rivet skal av 1/2
  • 0.5 st saffran påse
  • 2 msk potatismjöl
  • 5 st äggvitor kalla
  • 4 dl vispgrädde kall

Gräddfilssås:

3 dl gräddfil
2 st äggulor små
3 msk chilisås
1 msk lök finhackad
salt och peppar

Garnering:

kräftstjärtar i lag
dill eller annat ört

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 16 skivor:

Gör så här

1
Skär fisken i mindre bitar. Lägg den i en matberedare och finfördela den.

2
Tillsätt salt, kajennpeppar, rivet citronskal, saffran, potatismjöl och äggvitor. Kör till en slät smet. Ställ smeten kallt någon timme.

3
Tillsätt grädde lite i taget och arbeta färsen smidig. Häll smeten i smord form, ca 1 1/2 liter. Håll formen med båda händerna och slå den i bordskivan några gånger så att färsen packar sig.

4
Ställ in en liten långpanna med vatten i nedre delen av ugnen. Ställ patéformen över och täck patén med aluminiumfolie. Baka i nedre delen av ugnen ca 75-90 minuter. Rör samman alla ingredienserna till såsen och smaka av.


Kommentar:
Tycker du inte om saffran så går det bra att utesluta det.

Scroll to Top