Hur får vi tyst på vår jamande katt?

Jag har en 16 ½ år gammal katt. Han har varit den tystaste katt – men han råkade ut för en olycka för nästan tre...

Jag har en 16 ½ år gammal katt. Han har varit den tystaste katt – men han råkade ut för en olycka för nästan tre år sedan och sedan har jamandet blivit alltmer envist och högljutt! Han jamar när han vill ha mat, ut, sällskap, in i stängda rum, mitt i natten för att han vill mig eller någon annan i familjen något! Vi bor på fjärde våningen och vid hans “operauppträdande” så hörs det ner till ingången!

Han är frisk och mår mer än väl, får promenader ute och vi leker med honom, han har leksaker och bra med stimulans, men när han jamar till så skakar hela jag numera så pass att jag nästan exploderar!

Jag vill inte avliva honom eller lämna bort honom.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Högljutt jamande eller skällande kan ställa till stora problem. Först gäller det att se om någon kroppslig sjukdom, ex sköldkörtelproblem, kan ligga bakom. En enkel undersökning och ett blodprov brukar räcka för att undersöka detta.

Våra reaktioner på jamandet eller skällandet förstärker ofta beteendet. Katten släpps ut, får mat, kommer in i stängda rum o s v. Jamandet har belönats! Inlärningen förstärkts.

Rädsla, ångest och inlärda beteenden är andra vanliga, psykiska orsaker och avslöjas oftast genom diskussion och frågor runt djurets beteenden i övrigt. Demens förekommer hos gamla djur, med förändrade vanor som följd.

I lättare fall kan övningar och “omlärning” fungera, men ofta har problemen blivit så omfattande att man behöver ta till läkemedel. Ta kontakt med en kattintresserad smådjursveterinär.

Scroll to Top