Följ med till Eva och Johns pelargonparadis!

Vi är många som bara älskar pelargoner! Denna fantastiska blomma som är så tacksam och lättskött. Enkel att föröka och rolig att samla på. Visserligen brukar sorterna bli många – men Eva och John tar priset. De har hela 600 sorter i sitt pelargonparadis, flera av dem prisbelönta. Var med i vår tävling så kan du också vinna exklusiva sticklingar!

En redan älskad blomma kan faktiskt bli ännu mer populär! Det märker makarna Eva och John Nielsen som har över 600 sorter i sitt perlargonparadis.

Eva och John Nielsen

Ålder: 71 respektive 64 år
Yrke: Pensionärer
Bor: Backaryd i Blekinge
Trädgård: 2000 kvadratmeter, två växthus på 120 kvadratmeter och ett på 45, varav det ena av de större är uppvärmt vintertid.
Trädgårdens ålder: 28 år
Växtzon: 3
Hemsida: www.johnsvaxtservice.se

 Intresset för pelargoner har krupit ner i åldrarna efterhand som många har upptäckt hur tacksamt det är att odla denna tåliga och ganska lättskötta blomma.

– Vi har haft många besökare som är i 30-årsåldern och även om de flesta är kvinnor har intresset även börjat öka bland män, berättar Eva Nielsen som driver en pelargonodling i Långgölsmåla vid Backaryd norr om Ronneby tillsammans med maken John.

Följ med till Eva och Johns pelargonparadis!

I deras växthus och ute i det fria i trädgården står pelargonerna i långa rader. Här finns över 600 sorter, ett par av dem har de själva korsat fram, och deras blommor vinner varje år flera priser på utställningar.

– Vi har i stort sett bara ovanliga sorter som man inte kan köpa på vanliga handelsträdgårdar, berättar John.
John vet vad han pratar om.

Tillsammans med hustrun Eva tillhör han eliten inom svensk pelargonodling. Vid Svenska Pelargonsällskapets nationella tävling i Landskrona i augusti förra året vann makarna Nielsens pelargoner fem förstaplatser, fem andraplatser och fyra tredjeplatser. Dessutom kammade paret hem utmärkelsen Best in Show för sin pelargon ‘Gosbrook Robyn Louise’.

– Det som domarna tittar på är växtform, blomning och bladens utformning, berättar John.
Eva och John, som båda är pensionärer, driver sin pelargonodling som en hobby – för att de tycker det är roligt. Det lilla de säljer räcker knappt till kostnaderna för att värma upp växthusen på vintern.

– Om vi inte själva hade varit så förtjusta i pelargonerna hade vi lagt av för längesedan. Det kräver en hel del arbete om man har så många som vi har, säger Eva.

Följ med till Eva och Johns pelargonparadis!

Det stora intresset för pelargoner började 1993 med att John, som på den tiden främst odlade fuchsior och andra sommarblommor i sina växthus i Långgölsmåla, besökte en handelsträdgård i Danmark.

– Där fick jag för första gången se en stjärnpelargonen ‘Apricot’ och blev förtjust i den. Först visste jag inte ens att det var en pelargon.

En tid senare träffade han en odlare som hade ett stort utbud av pelargoner. John köpte ett antal och började sedan odla fram nya plantor själv genom att ta sticklingar. Efter en tid började han dessutom experimentera med att korsa olika sorter.

När han sedan träffade Eva på en dans år 2000 och de blev ett par utökades antalet sorter.

– Det var John som fick mig intresserad av just pelargoner. Jag tycker om dem eftersom de är lättskötta och att det finns en stor variation när det gäller färg och form på såväl blommor som blad, säger hon.

När vi går en runda i ett av de stora växthusen förstår vi vad hon menar. I de raka raderna av krukor står pelargonerna noggrant indelade i olika grupper.

Det finns en lång rad grupper. Förutom stjärnpelargoner finns dvärgpelargoner, miniatyrpelargoner, rosenknoppspelargoner, äggskalspelargoner, doftpelargoner och många, många fler.

Följ med till Eva och Johns pelargonparadis!

– Vi har pelargoner av alla grupper utom mikrominiatyrer. Ibland är det små variationer som gör att de hamnar i olika grupper. Ta till exempel grupperna äggskalspelargon och fågeläggspelargon. Den förstnämnda har både prickar och streck i blommorna, medan den senare bara har prickar, berättar John och håller upp två pelargoner för att visa skillnaden.

Gruppen dekorativa pelargoner ska ha vackert mönstrade blad i olika färger, men det har också till exempel sorten ‘Westdale Appleblossom’ som även tillhör gruppen rosenknoppspelargoner.

– Jag sätter pelargonerna tillsammans med moderplantan för att man ska kunna se hur plantan kommer att se ut, berättar Eva.

De har själva tagit fram sorterna ‘Backaryds John’ och zonalpelargonen ‘Linnea Ottilia’.

I april varje år öppnar Eva och John sitt växtcenter i Backaryd för besökare. Pelargondagen, som i år infaller den 16 juni, brukar vara den dag då de har flest besökare.

– Förra året kom det över 500. Vi har märkt ett ökat intresse de senaste åren och det är även fler yngre personer som kommer jämfört med tidigare, berättar Eva.

Scroll to Top