Jag fick ingen information om belastning

Jag är en 47-årig kvinna, som råkade ut för en cykelolycka och fick en bäckenfraktur. Först bedömdes konservativ behandling räcka och ortopeden tillät full belastning....

Jag är en 47-årig kvinna, som råkade ut för en cykelolycka och fick en bäckenfraktur. Först bedömdes konservativ behandling räcka och ortopeden tillät full belastning. Begränsningen var min smärtupplevelse. Ett dygn senare rekommenderades operation. Frakturen skulle då läka i rätt position och läkningen skulle gå snabbare. Jag opererades och bäckenet fixerades med platta och skruvar.

Det var stressigt när jag skrevs ut och jag fick ingen information om belastning. Dagen efter hämtade jag elektroniskt läkarintyg hos Försäkringskassan. Där stod “stegmarkera sex veckor, därefter tilltagande belastning”. Jag tror min rehabilitering skulle gå fortare om jag kunde öka belastningen tidigare, men vågar inte på grund av texten i läkarintyget.

Jag skrevs ut för tolv dagar sedan och har flera gånger ringt Kontaktpunkten på Sahlgrenska i Göteborg utan att ortoped eller ortopedsköterska ringt tillbaka till mig.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Konservativ behandling betyder läkning utan kirurgiskt ingrep. Stegmarkering betyder att du ska gå utan belastning med till exempel kryckor.

Normalt när man skrivs ut från sjukhuset efter operation i bäcken, höft, knä med mera ska man få skriftlig instruktion om rehabiliteringsövningar samt remiss till sjukgymnast som ska följa upp och hjälpa till med rehabiliteringen.

Jag rekommenderar att du snarast vänder dig till en sjukgymnast på din vårdcentral som kan hjälpa dig med rehabiliteringen. De har mycket stor kunskap hur man kommer igång efter en operation och i vilken utsträckning du kan belasta skadad kroppsdel. Sjukgymnasten kommer också att be att få läsa din journal och operationsberättelse från vårdtiden samt vid behov även diskutera med ortopedläkaren. Då får du information om och hur du kan öka belastningen successivt, samt eventuellt andra lämpliga övningar som påskyndar rehabiliteringen.

Det är också viktigt att be att få gjort en bentäthetsmätning eftersom den som har benskörhet mycket lättare kan få fraktur, till exempel i bäckenet. Om du inte redan fått remiss för sådan undersökning ska du be din vårdcentral att ordna detta. Om du skulle ha benskörhet finns särskilda läkemedel mot det. Det brukar annars ofta ingå i ortopedrutinerna att ordna sådan mätning.

Förhoppningsvis har du redan fått hjälp när du läser detta i HJ.

Scroll to Top