Nu slipper jag springa på toa hela tiden!

Allt fler medicinburkar i badrumsskåpet. Nya läkare med nya diagnoser. Så såg livet ut för Viveca Hedin med överaktiv blåsa för några år sedan. Men en dag fick hon nog och slog näven i bordet. Då fick hon äntligen effektiv hjälp. – Idag mår jag bra och vardagen fungerar utan problem!

3 enkla knip-knep

Mer än var tredje kvinna har svårt att hålla tätt vid fysisk aktivitet. Då kan bäckenbottenträning vara till stor hjälp. Karin Björkegren Jones, som skrivit boken Knip för bättre hälsa (Semic) har några enkla tips:

1. Styrkeknipet: Knip så hårt du kan tio gånger i fem sekunder.
2. Uthållighetsknipet: Knip ett lagom hårt knip i en minut.
3. Snabbhetsknipet: Knip tio gånger tre sekunder och slappna av lika länge.

Därför ska du knipa!

• Du förebygger inkontinensproblem.
• Du förebygger livmoderframfall.
• Du förebygger foglossning vid graviditet.
• Du förebygger ryggont och får en plattare mage.

 

KÄLLA: TENAS

Sök hjälp!

Inkontinensproblem påverkar ofta arbete, fritid och livet i stort. Sök hjälp om du är en av över en halv miljon drabbade i Sverige. Inkontinens är inget du behöver skämmas för!

Kanske känner du igen dig:

• Du är trött och presterar sämre, på grund av störd sömn, med flera toabesök varje natt.
• Du planerar dina aktiviteter noga, utifrån tillgången till en toalett.
• Du är rädd för att kissa på dig och drar dig kanske för umgänge med familj och vänner. Samlivet kan också påverkas negativt.
• Du sitter alltid på ytterplats bion eller teatern, för att vara nära en toalett.
• Du har alltid extrakläder med dig – om olyckan skulle vara framme.

 

KÄLLA: INKONTINENSFÖRENINGEN SINOBA

Nu slipper jag springa på toa hela tiden!

En helt ny behandling med akupunktur och elstimulering har hjälpt Viveca Hedin.

 

Viveca Hedin lider av en form av trängningsinkontinens, så kallad överaktiv blåsa. För alla drabbade, och de är många, får toaletten aldrig vara långt borta. Plötsligt kommer den välbekanta men oroväckande känslan “jag måste jag kissa nu, inte snart, inte om fem minuter utan NU!”

Men envisa Viveca hade turen att få prova en helt ny kombinationsmetod mot just överaktiv blåsa. Och den har haft mycket god effekt på hennes besvärliga inkontinensproblem.

– Nu behöver jag inga läkemedel, varken antibiotika, som jag har ätit mängder av, eller andra läkemedel. Den nya kombinationsbehandlingen med akupunktur och elstimulering, har gjort underverk för mig! Det är verkligen skönt att slippa alla pillerburkarna.

Viveca Hedin är en äkta Stockholmstjej. Hon är född i huvudstaden och har bott i nästan alla stadsdelar under sina 58 år

– Utom i Gamla stan. Nu bor jag i en lägenhet i Vasastan och trivs jättebra. Jag har två barn, min dotter är 27 och utflyttad men min son, som är 20, bor fortfarande hemma. Barnens pappa bor inte hos oss men vi är mycket goda vänner.

En fördel med att bo “mitt i smeten” är förstås att det är nära till allt spännande som storstaden kan erbjuda.

– Jag går gärna på teater och utställningar. Och så umgås jag med mina vänner. Men jobbet gör att jag ofta är ute på mässor, också på helgerna.

Viveca arbetar på ett stort fackförbund. Hon stortrivs med sitt jobb, även om det tar mycket av hennes tid. År 2000 arbetade hon inom ett annat fackförbund och då blev stressen alldeles för stor.

– Jag gick in i väggen, som man säger. Jag var sjukskriven i fyra år och vidareutbildade mig under tiden till alkohol– och drogterapeut. Mitt i stressen drabbades jag också av oväntade urinvägsproblem. Jag tror att det hänger ihop, att hela kroppen blir extra sårbar när mår så pass psykiskt dåligt som jag gjorde när jag blev utbränd.

Molande värk

Det började som en molande värk över blåsan. Det gjorde ont och det sved när Viveca kissade. Dessutom kände sig hon sig kissnödig hela tiden. Viveca misstänkte att hon drabbats av en urinvägsinfektion och gick till vårdcentralen.

– Jag fick träffa en doktor som skrev ut antibiotika. Det var början på många års bekymmer med blåsan. Jag fick antibiotika under den akuta fasen och det hjälpte. Jag fick också sköljningar av blåsan. Men månaden efter var det samma visa igen. Ny antibiotikakur. Så höll det på. Jag fick allt fler pillerburkar med olika bakteriedödande läkemedel.

– Men efter några år tunnades de eviga episoderna med urinvägsproblem ut. Det var så jätteskönt och jag hoppades såklart att det var över.

Men för cirka fem år sedan kom problemen tillbaka – med full kraft.

– Jag minns att när jag kände symptomen på nytt, efter ett långt uppehåll, var min enda, förfärade tanke: “Nej inte igen, inte mer nu, det räcker!”

Det blev nya kurer med antibiotika och många turer till toaletten, när blåsan tryckte på. Men Viveca var fast besluten att inte låta sig kuvas av sin sjukdom. Nu hade hon ett nytt jobb och hon var ofta ute och mötte människor på olika mässor och satt i möten i flera timmar.

– Det sved inte lika mycket när jag kissade men den molande värken var tillbaka. Och trängningarna kom utan förvarning. Jag fick kissa förebyggande och det var obehagligt att leva med osäkerheten, om det skulle hända något under de långa arbetsmötena.

Under den här besvärliga och påfrestande tiden träffade hon flera olika läkare. Hon fick remiss till en urolog som tyckte att det var dags att göra en utredning av problemen och hon skickades till ytterligare en urolog.

– Han menade att jag hade en överaktiv blåsa. En kronisk inflammation i urinblåsan och urinröret som antagligen berodde på att jag haft så många infektioner. Han trodde inte att antibiotika var till någon hjälp för mig utan skrev ut ett lugnande preparat som heter silverklorid. Det sprutades in direkt i blåsan och sedan skulle jag hålla mig i två timmar. Jag fick behandlingen fyra, fem gånger och hämtade själv ut silverkloridflaskan på apoteket.

– Jag blev bättre men besvären återkom alltid efter en kort tid och det kändes riktigt hopplöst.

Ilsknade till

När den urolog hon brukade gå till åkte på semester och stängde kliniken, tröttnade Viveca.

– Nu hade jag ju gått så länge med mina problem och fått så många olika besked. Jag ilskande till. Nu ville jag ha effektiv hjälp!

Och det visade sig att hjälpen väntade strax bakom hörnet. Viveca sökte till ytterligare en urologisk klinik och fick träffa en urolog som visserligen inte behandlade kvinnor, men som tog problemen med den överaktiva blåsan på stort allvar.

– Han dukade upp ett verbalt smörgåsbord på allt man kunde göra för att jag skulle bli bra och slippa trängningarna. Bland annat nämnde han akupunktur. Jag hade tidigare svarat bra på just akupunktur när jag hade ont i ryggen, axlarna och nacken, så jag tänkte att det var väl värt att testa mot inflammationen i urinblåsan.

Viveca bokade genast tid på Stockholms Urogynmottagning.

– Jag är verkligen lyckligt lottad som fått träffa uroterapeuten Pia Pries Skogfeldt. Det kändes som att vinna högsta vinsten, när jag efter en tid märkte att hennes behandlingar med elstimulering och akupunktur, hade en jättebra effekt. Hon är en riktig ängel.

– Elstimuleringen med plattor på varje fot känns litet som om jag har sockerdricka i benen. Det pirrar och pulserar i fötterna. Akupunkturen tycker jag inte heller är jobbig. Jag får kanske 20-25 nålar på olika ställen på kroppen och efter 14 minuter så pillar Pia på dem.

Nu har Inte Viveca haft några nya symptom på flera månader.

– Det känns härligt att äntligen få en så bra behandling, den har verkligen fungerat. Jag känner en enorm skillnad. Nu kan jag njuta av sommaren!

Uroterapeuten Pia Pries Skogfeldt:
Metoden hjälper väldigt många!

Nu slipper jag springa på toa hela tiden!Hundratusentals svenskar är drabbade av inkontinens och det innebär ofta ett stort psykiskt lidande, men det finns hjälp att få.

Pia Pries Skogfeldt är sjuksköterska, uroterapeut och utbildad inom akupunktur. Hon har varit ordförande i Uroterapeutiska föreningen Norden och är nu verksam vid Stockholms Urogynmottagning där hon använder en helt ny, effektiv kombinationsbehandling på patienter med överaktiv blåsa.

Vad är överaktiv blåsa?

– Överaktiv blåsa innebär att man känner sig akut kissnödig ofta och ibland läcker urin. Det finns två former av överaktiv blåsa, torr och våt. Vid den våta formen kissar man ofta på sig så fort man känner en trängning, så är det i cirka 40 procent av fallen. 60 procent av de drabbade har den torra formen och hinner till toaletten.

– Kvinnor och män drabbas ungefär lika ofta och problemen ökar med åldern.

Vad beror det på?

– Det finns många olika faktorer. Urinvägsinfektion, som gör att man måste kissa ofta, östrogenbrist med torra slemhinnor, vätskedrivande mediciner, stenbildning i blåsan eller cystor på äggstockar och livmoder. MS, Parkinson och stroke kan ge trängningssymptom från blåsan. I mycket sällsynta fall kan det vara en tumör som trycker på. En vanlig orsak hos män är prostataförstoring.

– Man ska inte heller överdriva sitt vätskeintag. Många, speciellt unga, dricker för mycket vatten och det ger fel signaler till blåsan.

När ska man söka hjälp?

– Man ska inte gå och läcka urin. Och kissar man fler än åtta gånger varje dag ska man gå till sin vårdcentral. Får man symptom som man inte haft tidigare, ska man också söka vård.

Hur påverkas vardagen?

– Vi lär oss redan när vi är små att vi inte ska kissa på oss. Så att som vuxen läcka några droppar kan upplevas som en katastrof och man känner att man tappar fotfästet i livet, när det händer igen och igen. Många skäms och är rädda för att det luktar. Ändå kan det ta flera år innan man vågar gå till doktorn och berätta.

Vilka behandlingar finns det?

– Bäckenbottenträning är en bra förebyggande metod och den borde alla flickor få lära sig från tidig ålder. Men det är aldrig försent att träna upp musklerna, även om man redan har problem.

– Akupunktur och elstimulering används också. Det finns dessutom olika typer av läkemedel. I svåra fall kan botoxbehandling, som påverkar nerverna i blåsan, hjälpa.

Du erbjuder en helt ny och speciell kombinationsbehandling?

– Ja, jag stimulerar med elplattor över den så kallade tibialisnerven, nere vid foten. Mellan plattorna sätter jag en akupunkturnål, som också påverkar tibialisnerven. På så vis får jag en strömkrets som går genom nålen och ger en lugnande effekt på blåsan. Jag kompletterar behandlingen med ytterligare 22 akupunkturnålar, för att på så vis ännu mer öka den lugnande effekten på den oroliga blåsan.

– Jag upplever, glädjande nog, att väldigt många av mina patienter får bra hjälp av den här behandlingen.

Scroll to Top