Camilla är allergisk mot 77 födoämnen

Beskedet slog ner som en bomb. 77 olika födoämnen var Camilla Söderström överkänslig mot – allt ifrån gluten till mjölkprodukter. Det kändes till en början ohanterligt, men idag har Camilla lagt om kosten. – Jag mår toppen!

När Camilla Söderström från Borlänge fick resultatet av blodanalysen började hon gråta.

– Min värld rasade samman och jag var både ledsen och arg. Vad skulle jag nu äta?

Hon hade arbetat som kock i många år. Att tvingas sluta äta 77 olika livsmedel – allt från gluten till mjölkprodukter – kändes ohanterligt.

– Men det var tur att jag tog det på allvar för idag mår jag toppen. Energin och livsgnistan är dessutom tillbaka, säger Camilla medan hon lagar en potatispizza i köket.

Det var 20 års magplågor som fick Camilla att slutligen söka hjälp hos en naturläkare. Under årens lopp hade hon med jämna mellanrum besökt doktorn, som inte hittat något fel.

– Min mage var jämt svullen och jag tömde sällan tarmen, bara 1-2 gånger i veckan. Utöver det hade jag problem med illaluktande gaser, halsbränna, blåsor i munnen, utslag i ansiktet och trötthet.

– Gaserna var så besvärliga att jag ibland drog mig för att träffa folk. Om jag till exempel var bjuden på kalas och inte hade varit på toaletten på 4-5 dagar, vågade inte jag ge mig iväg. På den tiden berättade inte jag varför jag stannade hemma. Det var pinsamt, så jag skyllde oftast på något annat.

Då Camillas dotter Linnéa kom till världen 2004, förvärrades besvären. Läkaren sa att Camilla skulle promenera oftare, dricka mycket vatten och sluta stressa. Men inget hjälpte.

Till slut blev Camilla testad för gluteninterolans. Blodprovet var positivt, men tarmprovet visade ingenting.

– Resultaten var motstridiga, så läkaren skickade mig till en dietist som ändå satte mig på en glutenfri kost. Först blev jag bättre i magen, vilket var en stor lättnad. Efter några månader kom däremot magplågorna tillbaka.

– Jag var tillbaka på ruta ett och var mycket besviken.

 

Chocken var stor
Det var nu år 2012, och Camilla fick tips av goda vänner om naturläkaren Ulf Granberg i Södertälje. Hon åkte dit och det visade sig vara ett lyckokast.

– Naturläkaren gick noggrant igenom min hälsa och jag testades för parasiter, vilket inte gav utslag. Nästa steg var en blodanalys för intolerans mot födoämnen, för att se om det var någon mat jag inte tålde.

– Tydligen kan en överkänslighet mot mat irritera tarmen och skapa inflammation både där och i andra delar av kroppen.

När Camilla fick beskedet att hon var intolerant mot 77 olika födoämnen, fick hon en chock. Resultatet var först svårt att acceptera – hon som älskar mat av alla slag.

– Jag blev ju inte dålig direkt efter jag ätit utan det kunde ta 2-3 dagar innan symtomen dök upp, har jag förstått i efterhand. Jag misstänkte aldrig att maten kunde ligga bakom besvären. Exempelvis har jag ofta ätit tzatziki i tron att det var nyttigt. Men nu visade det sig att jag varken tål vitlök, yoghurt eller gurka! Jag tål inte heller ris, majs, ägg eller mat som banan, jäst, vissa nötter och frön.

Camilla är allergisk mot 77 födoämnen– Chocken var stor men naturläkaren bad mig att istället koncentrera mig på det jag kan äta. Jag hade stora problem i början, trots att jag är van att jobba i köket. Däremot dröjde det inte länge förrän jag började experimentera med recept. Nästa gång jag besökte naturläkaren tog jag med hemlagat godis. “Du borde skriva en kokbok för dem som är allergiska eller överkänsliga mot mat”, sa han.

– Den tanken hade också slagit mig. Det är så många som har bekymmer med kosten, men alla ingredienser går ju att byta ut. Det är lätt att glömma att man kan koka gröt på quinoa, byta ut mjölk till sojamjölk och koka egen nyponsoppa.

 

 

 

 

 

Camilla är allergisk mot 77 födoämnen

Camilla lagar ofta mat med dottern Linnéa, som även hon är glutenintolerant.

 

Hela artikeln hittar du i Hemmets Journal nr 31, 2015.

Vi valde bort gluten – och blev bra i magen!
Glutenfritt på fikabordet!
Så får du en lugn och platt mage!
Scroll to Top