Alla Margaretas dockskåp har en historia

De flesta av oss har bara ett hem att inreda, men det gäller inte för Margareta Undberg Gustavsson, 71 år. Hon har 6 stycken. Utöver sitt eget har hon tillverkat fem unika dockhem – ett till varje barnbarn.

Alla Margaretas dockskåp har en historia

Margareta Undberg Gustavssons arbetar med sitt femte dockskåp som ska ha en gummiverkstad i bottenvåningen.

 

I den hemtrevliga villan i Valla utanför Katrineholm, finns fyra stora fantastiskt välgjorda dockskåp. Ett femte är på gång, som förutom bostad även ska innehålla en gummiverkstad.

 

Margareta och Folke har fem barnbarn, Sofia 21 år, Ulrika 19 år, Matilda 10 år, Oskar 8 år och Gustav 7 år och alla barnbarnen får ett alldeles eget dockskåp med en egen historia nedtecknad.

 

– För mig är det viktigt att ge liv åt dockskåpen, dockorna och dess miljö har en historia. Det är också mycket lättare att hitta de rätta sakerna till skåpen om jag vet vilka som ska bo i husen, säger hon.

 

Margareta snickrar, klär om möbler, tapetserar och lägger ner ett detektivarbete på att hitta de rätta detaljerna.

– Jag har alltid tyckt om att handarbeta, väva, sy och sticka och arbetet med dockskåpen gör att jag får utlopp för min kreativitet. Den lilla, lilla världen är spännande och den tar aldrig slut,

 

Att arbeta i det lilla formatet kräver fingerfärdighet och tålamod. När Margareta skulle lägga parkettstavar i ett finrum tog det sju timmar!

 

– Man kan inte räkna tiden som går åt, istället får man tänka: Jag har så roligt medan jag håller på att bygga och inreda. Man blir aldrig för gammal för att leka, däremot blir man gammal av att inte leka.

 

– Det här roar mig så mycket och jag struntar i om folk tycker jag är tokig. Det bjuder jag på, säger hon med ett stort skratt.

 

Olika miljöer

Margareta började sin bana som dockskåpsdesigner med att gå en kurs i träslöjd. På tomten hade de sågat ner ett körsbärsträd och av det fick hon virket till golvet i det första skåpet. Här bor musikern Carl Licke med sin hustru Julia. Barnen heter Emma och Vilhelm och deras farmor heter Selma.

 

– Hon är mitt alter ego, säger Margareta. Hon pysslar och syr. I det här skåpet finns autentiska minifoton på Nynäs bensinstation och Bröderna Pettersons snickerifabrik i Valla. Jag vill att mina skåp ska ha en anknytning till Valla och släkten, inte minst för barnbarnens skull. Vid bensinstationen fanns också en taxirörelse, där min pappa arbetade.

 

Alla Margaretas dockskåp har en historia

Här finns en konstnärsateljé, som väntar på att konstnären ska flytta in. Atljén som går att lyfta ner finns på taket. Margareta har inte hittat någon lämplig docka ännu, men det också är en del av tjusningen – själva sökandet, säger hon.

 

I det här dockskåpet finns lädersoffor som Margareta låtit klä om och den vackra kakelugnen har designern Carin Backlund gjort. Högst upp har hon inrett en konstnärsateljé, men hon letar fortfarande efter konstnären som ska flytta in.

– Jag har inte hittat rätt docka än, men allt är färdigt och till sängöverkast har jag använt min första broderade slöjdduk. Ett litet tandpetarglas blev en piedestal där målargrejorna finns: penslar, terpentin och trasor.

 

Sakletare på resor

Genom åren har hon sparat på mycket saker som kan komma till användning. Under många resor har hon gjort fynd. I Jerusalem hittade hon bönemattor i miniformat som blev utmärkta inredningsdetaljer. På en alptopp i Österrike såg hon små, små tunna stenar som glittrade i solen. De blev plattor till ett orangeri.

 

När hon skulle inreda sitt hantverkshus med Hemlins manufakturaffär och Rudbergs modeaffär som förebilder, kom barndomens och ungdomens minnen fram.

– Redan som barn var jag mycket fascinerad av tygbalarna som låg så vackert staplade och här kom alla mina sparade tygbitar till nytta liksom garnresterna, säger Margareta.

 

I perfekt ordnade travar ligger miniatyrbalarna staplade på hyllor och i skala mini-mini finns garnnystan sorterade efter färger. I modistaffären har hon sytt alla hattar till dockorna och gjort skyltställningar av flirtkulor och träplattor. I bottenplanet finns konditoriet med utsökta bakverk gjorda av trolldeg.´

 

Alla Margaretas dockskåp har en historia

– Jag hade en jättefin slöjdlärarinna som uppmuntrade mitt skapande, berättar Margareta. Hon rekommenderade mig när Rudbergs modeaffär sökte en elev. I sju år stannade jag där och utbildade mig till modist, berättar Margareta.

 

Riktigt trendskåp

Det fjärde dockskåpet är ett riktigt trendskåp. Här bor inredarna Simon och Thomas, som är intresserade av matlagning och veteranbilar. Det är åttaårige barnbarnet Oskars skåp och han har varit med och tyckt till när det gäller möbler och färgval. Det är modernt hem med vita möbler och limegröna väggar.

 

Nu håller Margareta på att bygga det femte dockskåpet åt yngste barnbarnet Gustav som också ska innehålla en gummiverkstad med blästermaskin och däckmonteringsmaskin. I bostaden ska en ung man bo, med stort intresse för maskiner och bilar.

– Just nu letar jag efter små hjul och en miniatyrkaffemaskin, som ska finnas i försäljningsdelen.

 

– Letandet blir en sport och min hobby har gjort att jag fått många nya kontakter. Min ambition har varit att alla barnbarn ska få ett eget skåp med en egen historia. Barnbarnen har alltid vetat att man ska vara rädd om innehållet i skåpen. När vi träffas berättar jag om människorna och miljöerna. Det gör jag inte bara för mina barnbarn, många vuxna vill komma hit för att få uppleva miniatyrvärldarna.

 

Alla Margaretas dockskåp har en historia

I varje dockskåp sätter Margareta in ett foto av sig själv, men i brudklänningsateljén passade det jättebra med bröllopsfotot på Folke och Margareta.

 

Den energiska Margareta inte bara skapar miniatyrvärldar. Hon ägnar sig också åt att skapa bildvävnader och måleri.

 

– Jag har huvudet fullt av idéer och tiden bara rinner iväg, eftersom jag vill göra så mycket.

Scroll to Top