Välkomna på afternoon tea i Colettes vardagsrum

Colette saknade söndagarna med afternoon tea hemma i England och fick en idé. Varför inte servera te i huset i Dalarna? Nu bakar hon efter engelska recept – och mormors breakfast room har inspirerat till inredningen av undervåningen.

Personligt

NAMN: Colette Luotsinen.

ÅLDER: 40 år.

GÖR: Jobbar till vardags på polisens anmälningscentral i Stockholm, men driver under sommarhalvåret och på helgerna året om ett afternoon tea-kafé hemma i huset utanför Hedemora tillsammans med sin man Kai.

Skapades av hungrig hertiginna

• Afternoon tea sägs ha införts i England av hertiginnan Anna av Bedford under det tidiga 1800-talet. Hon blev hungrig mellan den tidiga lunchen och den sena middagen och kom på idén om ett mellanmål i form av en testund. Hon bjöd in sina väninnor, som det blev ett modernt sätt att umgås i framför allt societeten.

• Teet serveras mellan klockan 15 och 17 och brukar bestå av starkt te, små smörgåsar med pålägg, scones med sylt, lemon curd och clotted cream samt bakverk och småkakor.

• I Storbritannien serveras afternoon tea på de flesta hotell med självaktning.

Colettes saftiga scones

8 scones:

4–5 dl mjöl

1 tsk socker

½ tsk salt

2 tsk bakpulver

50 g smör

1½ dl mjölk eller grädde

Ugn: 225º

 

Gör så här:

1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Nyp i smöret ordentligt för hand och rör till sist försiktigt ner mjölken.

2. Dela degen i 8 bitar och forma till runda bollar. Du kan också platta ut degen till en 2 cm tjock platta och ta ut rundlar med hjälp av ett glas.

3. Grädda bollarna eller rundlarna ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

4. Låt bröden svalna på galler. Skär dem mitt itu och avnjut tillsammans med sylt och grädde!

Välkomna på afternoon tea i Colettes vardagsrum

Ett riktigt engelskt afternoon tea måste ha bordsservering säger brittiska Colette Loutsinen som vet vad hon talar om.

Det finns en hel del typiskt engelska företeelser vi svenskar är särskilt förtjusta i. Något vi verkligen tagit till våra hjärtan är traditionen med afternoon tea.

 Det där sista har inflyttade brittiskan Colette Luotsinen tagit fasta på. Hon är uppvuxen i soliga Cornwall, också kallad Englands riviera, men bor nu i lilla orten Tjärnan i södra Dalarna.

 I det röda trähuset, som en gång var ett sanatorium, serverar hon och maken Kai Luotsinen afternoon tea för alla som har vägarna förbi. Och det är ganska många – huset ligger nämligen intill riksväg 70 mellan Säter och Hedemora.

– Det kommer folk från alla håll! En del har sett skylten vid vägen, andra har hört talas om kaféet genom vänner och en del är stammisar. De flesta kommer med sina väninnor, men på somrarna kommer det även många barnfamiljer, säger Colette.

 Huset köpte hon med sin man, som hon träffade under en resa till Israel. De tittade först på hus i Stockholm där de bodde under Colettes första tid i Sverige, men Kai är dalmas och de höga priserna i huvudstaden gjorde att de i stället började leta hus i södra Dalarna. De förälskade sig i det gamla sanatoriet och slog till.

 

Välkomna på afternoon tea i Colettes vardagsrumTog ett år

Men när yngsta dottern Alice flyttade ut kändes huset för stort för paret. Det blev starten på Alice’s café – Colettes dröm om en riktigt afternoon tea-servering.

– Svenskarna är duktiga på att fika och det finns många mysiga kaféer här, men jag saknade ett riktigt bra ställe som serverar afternoon tea. Jag ville erbjuda ett ställe där man får sitta länge och bara njuta och umgås i trevligt sällskap.

 Colette, maken Kai och dottern Alice, som kaféet är döpt efter, slet hårt för att få till den rätta engelska känslan och husets nedervåning består i dag av ett litet kafé med tillhörande galleri där Kai, som är konstnär, säljer sina tavlor.

– Det tog ett år att ställa allt i ordning. Renovera, hitta de rätta tapeterna och rätt sorts gammaldags engelskt porslin, säger Colette.

 Att kliva in i huset där Colette och maken Kai bor är som att färdas hundra år bakåt i tiden – till ett hem man ibland ser i brittiska tv-serier. Rummet där teet serveras har stora fönster, rosablommiga tapeter, vita linnedukar med tända ljus och så förstås – gammaldags guldkantat porslin.

– Jag har försökt att återskapa min mormors breakfast room. Det var ett rum där vi barn fick dricka te. Rummet var ljust och inbjudande med småblommiga tapeter och vackert porslin, och vi älskade att vara där. Mormor hade ett öga för inredning och ja, jag tror att hon skulle ha varit nöjd även med det här rummet, säger Colette.

 

Välkomna på afternoon tea i Colettes vardagsrumInget fusk

I väntan på dagens första gäster serverar hon en kanna rykande hett te åtföljt av ett tvåvåningsfat med små snittar, kakor bakade efter recept från hemstaden Cornwall och så givetvis – scones med jordgubbssylt och clotted cream.

 Clotted cream är en viktig del av den brittiska afternoon tea-traditionen – och var en av de saker Colette saknade när hon flyttade till Sverige. Tidigare fick Colette sin clotted cream direktlevererad från England, men numera gör hon den själv av grädde, färskost och lite florsocker.

 Annars är det framför allt helheten som är viktig när man serverar afternoon tea, tycker Colette.

– Först och främst måste det vara bordsservering. Egentligen är det jag serverar ganska enkelt, men det känns ändå speciellt eftersom jag serverar det på brickor och i vackra koppar och kannor.

 Men för att besöket ska bli en riktig helhetsupplevelse finns det en sak som Colette önskar från sina gäster– nämligen tid.

– Man får inte ha bråttom när man kommer hit. Afternoon tea kräver tid att kunna sitta ner och njuta ordentligt, säger hon.

 

Välkomna på afternoon tea i Colettes vardagsrum

Teet hemma hos Colette är noga utvalt och serveras rykande hett ur en uppvärmd porslinskanna.

Scroll to Top