Tusentals skolbarn har broderat Görans tavlor

Tusentals skolbarn har suttit och broderat hans tavlor i syslöjden. Göran Olsson är något av en doldis i handarbetsvärlden, men hans välkända korsstygnsmönster fungerar som friskvård och förströelse runtom i landet.

Hörde till god uppfostran

Redan för 6000 år sedan var broderiet högt utvecklat i Orienten. På våra breddgrader har man funnit broderade klädesplagg i bronsåldersgravar. En mängd olika stygn har utvecklats, från korsstygn, kedjesöm och stjälksöm till de ovanligare järvsösöm, mosaiksöm och langettsöm. Att kunna brodera hörde förr till god uppfostran. Några kända brodörer är Kung Gustav V, klädskapare Vanja Brunzell, samt Brita-Kajsa Karlsdotter som utvecklade anundsjösömmen.

Tusentals skolbarn har broderat Görans tavlor

Sedan Göran började brodera i tjugoårsåldern har det blivit många tavlor. Sedan femton år tillbaka driver han en egen brodeributik.

 

I en gammal mjölkbutik i Malmös utkant ligger Ditt broderi. Längs de väggar, där mjölkflaskorna tidigare stod på rad, hänger numera ett hundratal broderade tavlor i olika färger och storlekar. Bakom disken står 46-årige Göran Olsson och på kontoret arbetar lillebror Mattias Olsson, 43.

– En del blir förvånade när de kommer in och inser att två män driver butiken. Men de flesta tycker att det är kul, säger Göran Olsson.

För hans egen del väcktes intresset för broderi i tjugoårsåldern.

– Min dåvarande flickvän satt där med nål och tråd, och jag blev väl nyfiken. Det verkade ju inte så svårt. Kanske hade jag också något slags anlag. Jag minns att jag faktiskt fick högsta betyg i syslöjd i högstadiet.

Efter att ha lärt sig de grundläggande korsstygnen började han fundera över egna mönster. Han plockade fram blyertspenna och rutat papper och började rita.

– Mitt allra första mönster var nog ett par gurkor. Det var mycket frukt och grönsaker på den tiden, säger han med ett skratt.

Snart övergick han till att rita mönster på datorn. Hans storebror, som arbetade på Ericsson, hjälpte honom att ladda ner ett fungerande ritprogram från USA.

Allt fler bilder växte fram på dataskärmen. Ofta blev det lustiga figurer, som hoppande kossor, glada möss och dansande jordgubbar. Han fotograferade av dem och skickade till Hemmets Journal och några andra tidningar. Redaktörerna nappade genast på de annorlunda och roliga motiven och anlitade honom gärna för fler uppdrag.

– Ja, det snurrade verkligen igång.

 

Kul att skapa mönsterTusentals skolbarn har broderat Görans tavlor

Då, på slutet av 1990-talet, var det inte helt vanligt att unga killar sysslade med broderi. Men att någon skulle höja på ögonbrynen, bekom honom inte.

– Det brydde jag mig inte om. Jag tyckte bara att det var kul att rita och skapa nya mönster.

Efter en tid kunde Göran säga upp sig från nattjobbet på sjukhuset för att satsa helhjärtat på broderierna. Lillebror Mattias, som var dataintresserad, hjälpte till att upprätta en webbshop som började sälja mönster och material.

Snart var Görans mönster spridda över hela landet. Hemmets Journals fotograf, som gått runt och tittat i butiken, utbrister plötsligt:

– Nämen, den där har jag ju gjort! Jag broderade den på en kudde som jag gav till min mamma!

Hon pekar på en liten tavla, föreställande en glad groda på ett näckrosblad.

– Ja, det är faktiskt en av storsäljarna, konstaterar Göran. Den har också använts på syslöjden i många skolor.

Numera säljer de såväl egendesignade mönster, som importerade mönster från hela världen.

– Ett tag var de amerikanska mönstren, som föreställde verklighetstrogna bilder, väldigt populära. Nu är det större efterfrågan på ryska motiv. Men många kunder vill också skapa egna mönster och broderar gärna på lösa tyger, som handdukar. 

 

Uggle-trendTusentals skolbarn har broderat Görans tavlor

Det breda utbudet gör det svårt att förutspå kommande trender, men Göran Olsson tycker sig se en ökande efterfrågan på ugglor!

– Ja, fråga mig inte varför! Men numera har ugglor blivit en helt egen kategori i webbshopen.

Göran Olsson konstaterar att broderi gått från att ha varit en näst intill obligatorisk färdighet bland hemmafruar, till att bli en hobby för en bredare krets. Genom den digitala gästboken har en lång rad köpare skickat sina hälsningar. Tioåriga Mikael från Jönköping vill tacka för alla fina broderier. “Ja valde faktiskt syslöjd tack vare er!” skriver han.

– Vi märker en ökande efterfrågan bland yngre män, även om de kanske inte så ofta skyltar med det. Många unga vill brodera dataspelsfigurer. Rutsystemet påminner ju om pixlar på datorn.

En annan kund, Eleonor från Emmaboda, berättar att hon legat en tid på sjukhus, och passade på att brodera. “Det var fantastiskt att se hur bilden växte fram” skriver hon.

– En del kunder använder broderiet som avkoppling och terapi. Det är inte ovanligt att människor, som gått in i väggen, gillar att handarbeta. Det blir ett sätt att slappna av och skingra tankarna som maler runt, säger Göran Olsson.

Fingrarnas rytmiska arbete är det viktigaste. Slutresultatet kommer ofta i andra hand. Många broderade bilder, som tagit åtskilliga veckor att färdigställa, hamnar i byrålådan tillsammans med andra vackra alster. Lite synd tycker Göran, som hellre sätter verken bakom glas och ram.

För egen del händer det dock alltmer sällan att han plockar fram nål och duk och sätter sig och broderar på ännu en tavla. Som småbarnsförälder är det svårt att få tiden att räcka till.

– Men min dotter är sju år nu, så hon kanske kan börja intressera sig för broderi, hon också.

 

Tusentals skolbarn har broderat Görans tavlor

 Göran Olsson står för designen, medan lillebror Mattias Olsson arbetar med webbshopen.

– Jag håller mig till den. Att brodera är inte min hobby, fast jag vet förstås hur man gör, säger Mattias.

 

Längre ner på sidan kan du klicka dig vidare till mönstret på Görans söta jordgubbstavla!

Brodera söt jordgubbstavla
Nu firar vi påsk i mitt dockskåp!
Alla vill vi sjunga om Maj och Rönnerdahl på midsommar!
Scroll to Top