Tjernobylbarnen fick en svensk sommar – för 20:e året i rad

I somras var det 20 år sedan de första barnen från Tjernobyl besökte skånska Broby. De har sedan fortsatt att komma – 50 nya barn varje år.

Tjernobylbarnen fick en svensk sommar – för 20:e året i rad

Tjernobylbarnen underhöll på jubileumskvällen besökarna och sponsorerna med sång och teater.

Bertil Karlsson är en av många sponsorer till de cirka 50 barn som varje sommar har kommit från Ukraina för att under en månad få frisk luft, god mat, nya kläder och leksaker, och även uppleva en äkta svensk sommar med lek, bad och utflykter.

– Eftersom det var jubileum i år ordnade mc-klubben Snapphanen utfärder med barnen på sina motorcyklar, något som verkligen uppskattades, säger Bertil.

 Tjernobylbarnens vistelse och resa har under åren sponsrats av företag, pingstkyrkan, eldsjälarna Rolf och Berit Tillman samt privatpersoner.

 Oroligheterna i Ukraina gjorde att ingen med säkerhet visste om barnen kunde komma till Sverige i år. Men i god tid svängde bussen in i Broby med förväntansfulla barn och vuxna. Och bättre väder kunde de knappast tänka sig – årets sommar bjöd ju på rekordvärme.

– Alla barnen får minst en sponsor som skänker 150 kronor i månaden, säger Bertil. Församlingen åker över två gånger om året och lämnar summan till barnens familjer som väljs ut av en ideell förening i Kiev.

 Kärnkraftshaveriet 1986 gjorde många människor sjuka och flera hundra dog av strålningen. Staden Tjernobyl och delar av Ukraina och Vitryssland förvandlades till katastrofala farozoner. Åtta år senare kom den första busslasten olycksdrabbade barn till Broby.

Tjernobylbarnen fick en svensk sommar – för 20:e året i rad För Bertil och hustrun Eva började intresset för barnen från Tjernobyl av ren slump. På vägen hem till Lindome från en semester på Österlen sommaren 2001 övernattade de i ett hus i Broby. De satt i trädgården när en buss svängde in på gården. Ut ur bussen strömmade ett 50-tal barn som sprang runt och lekte. De kom fram och kramade om de förvånade makarna Karlsson.

– Ledarna berättade att de använt gården som läger med barn både från Tjernobyl och Kiev. När vi blev tillfrågade om vi ville bli faddrar till något av barnen ställde vi givetvis upp och blev sponsor till en 9-årig tjej som hette Yulia. Sedan dess har vi haft flera andra fadderbarn, bland annat Iryna Kovalchuk. Vi brevväxlade flitigt och hon besökte lägret flera gånger. Genom ett EU-projekt fick Iryna stanna i Sverige där hon så småningom träffade sin svenske man Christoffer och har nu en 1-årig dotter, Esther.

 Numera har lägret flyttat in i ett före detta sanatorium med skogspaviljong. På jubileumskvällen samlades över femhundra vuxna för att lyssna på barnens gripande historier om sin uppväxt i sitt hemland, om fattigdom, hunger, våld och missbruk och om glädjen att besöka Sverige.

 En del kommer säkert att återvända till Broby nästa sommar tillsammans med nya kamrater.

Fotnot: Här kan du läsa mer om Tjernobylbarnen.

Scroll to Top