Fredrik Reinfeldt: Idrotten lärde mig ta både vinst och förlust

När Fredrik Reinfeldt var 11 år blev han ordförande i skolans elevråd – och på den vägen är det. När han så småningom fann politiken blev det kärlek vid första ögonkastet.

Personligt

NAMN: John Fredrik Reinfeldt

ÅLDER: 49 år

FAMILJ: Barnen Gustaf, 20, Erik, 18 och Ebba, 13.

BOR: I tjänstebostad i Sagerska palatset i Stockholm.

YRKE: Statsminister och partiledare för moderaterna. Har varit politiker i större delen av sitt vuxna liv med kortare avbrott för bland annat jobb i bank.

Fredrik Reinfeldt: Idrotten lärde mig ta både vinst och förlust

Det var här i Täby Fredrik Reinfeldt spenderade en stor del av sin uppväxt och det var här han tog sina första steg på den politiska banan.

Om man åker Roslagsbanan från Stockholm och passerar Täby Centrum och galoppbanan är den idylliska Viggbyholm nästa station. Dit, till stationskaféet, har vi lockat statsminister Fredrik Reinfeldt en solig dag.

Det var här i Täby han spenderade en stor del av sin uppväxt och det var här han tog sina första steg på den politiska banan. Viggbyholms station såg annorlunda ut på den tiden, innan kiosken stängde och kaféet öppnade. Då var det härifrån resan från Täby påbörjades, in till city. Det var här man hängde om man var ung i Täby på 1970-talet.

Jag och fotograf Kristian är tidiga och har redan varit på plats en stund när två mörktonade BMW modell slagskepp gungar in på parkeringen. Har man sett mer än en Hollywoodfilm genom åren inser man att det har kommit storfrämmande till det lilla kaféet.

Mycket riktigt. Några vältränade och kortklippta män stiger ur bilarna, scannar av omgivningen med blicken innan de öppnar bildörren för Sveriges mäktigaste politiker de senaste åtta åren.

Det är en avgörande skillnad på att vara statsminister och vanliga partiledare. Alla är upptagna men ingen är så upptagen som mannen som med utsträckt hand närmar sig. 45 minuter inklusive fotografering, inte en minut mer har vi tilldelats.

– Vi var en typisk förortsfamilj som flyttade runt en hel del. Vi hann med att bo söder, väster och norr om stan och vi hann också med de flesta boendeformer, både lägenhet och radhus innan vi slutade i ett småhus här i Täby. Vi är tre syskon, jag är äldst.

Fredrik Reinfeldt: Idrotten lärde mig ta både vinst och förlust Många storasyskon kan vittna om att det är en position i syskonskaran som förpliktigar.

– Min mamma, som är född på 1940-talet, kom som många av sina generationskamrater fram till att hon inte ville stå tillbaka för mannens karriär. Hon tog tag i sina universitetsstudier och för att vardagen skulle fungera var det viktigt att alla hjälpte till hemma. Som äldsta syskon föll en hel del på min lott.

Det här med ansvar kommer Fredrik Reinfeldt ofta tillbaka till. Och kanske är känslan av att vilja ta ansvar något som präglat honom genom livet. Detta, i kombination med en vilja att påverka sin omgivning, ledde bland annat till ett tidigt engagemang i elevrådet. Redan i fjärde klass valdes han till ordförande på skolan i Bromsten.

– Jag såg det naturligtvis inte som politik då men jag tyckte det var roligt och hade väl känslan av att jag hade en viss talang för det. Det fortsatte senare när jag flyttade till Täby och en stor del av mina år i skolan var jag engagerad i elevrådet.

Barndomshemmet i Bromsten låg precis vid Järvafältet och på andra sidan tornade Tensta upp sig. Där bodde en av Alviks Baskets materialförvaltare och han var också tränare för det lokala basketlaget Tensta Tigers.

– Vi var ett gäng killar från Bromsten som tog oss över Järvafältet och provade på och jag fastnade verkligen för basket som sport. Jag tränade flera gånger i veckan och jag tyckte att det var härligt – snabbt, effektivt och jättehäftigt. Det blev min sport.

Vad har du fått med dig från dina år i idrotten som du har nytta av idag?

– Massor. Lagidrott är ju en övning i samarbete, man måste få kemin att fungera för att lagbygget ska fungera. Dessutom lär man sig att hantera såväl vinster som förluster vilket kan vara viktigt i livet. Men det bästa med idrott är ju att man direkt får besked om ens insatser är lyckade eller inte. I vuxenlivet kan det ju vara svårare att mäta och utvärdera.

 

Texten är ett kort utdrag från Hemmets Journals serie:
HJ:s Johan Rystad möter partiledarna.

Del 8: FredrikReinfeldt
Hela intervjun kan du läsa i HJ nr 35/2014

Fredrik Reinfeldt: Idrotten lärde mig ta både vinst och förlust

Fredrik och Filippa Reinfeldt med barnen Erik, Gustaf och Ebba på en bild från 2011. Året efter lämnade makarna in sin skilsmässoansökan.

Jan Björklund: Skolfröknarna fick mig att våga satsa i livet
Stefan Löfven: Först som 20-åring träffade jag min biologiska mor
Gustav Fridolin: Tillvaron ställdes på ända när mor blev sjuk
Scroll to Top