Sveriges bästa busschaufför: Lasse är kandidat nr 5

Att nöja sig med att göra det man måste – det är inte Lasse Vågbergs melodi. Han är hjälpsam som få och det är det många i Medelpads glesbygd som är evigt tacksamma för!

Personligt

NAMN: Sven Lars Göran Vågberg.

ÅLDER: 59 år.

FAMILJ: Hustrun Lena, döttrarna Ida, Mia och Linda, tre barnbarn.

BOR: Hus vid Holmsjön utanför Liden.

ÅR I YRKET: Åtta.

INTRESSEN: Fiska, fixa med huset, barn och barnbarn, ishockey vintertid.

Om jag vann 50 000 kronor skulle jag…

…bygga en Friggebod, eller Attefallshus, som det heter numera på tomten. Som det är nu blir det lite trångt när barn och barnbarn är på besök och ska övernatta.

Ur nomineringsbrevet:

“En sådan serviceinriktad person finns nog inte någon annanstans”

Sveriges bästa busschaufför: Lasse är kandidat nr 5

Lasse Vågberg, glesbygdens egen glädjespridare omgiven av från vänster Gulli Wikholm, Gerthy Eriksson, Gunnel Eriksson, Ingrid Wikholm och Mariann Enbom.

Det känns så självklart att hjälpa till

Han är världens mest hjälpsamma människa, stod det bland annat i brevet som nominerade Lasse Vågberg till priset som Sveriges bästa busschaufför.

Och ja, det är klart att vi vill ta oss en titt på en sådan människa! Hemmets Journals utsända styrde därmed kosan mot Norrlands inland och den lilla byn Liden vid Indalsälven i Medelpad.

Här härskar lugnet, tystnaden och naturskönheten. Men vid ICA, enda affären på mils avstånd, börjar en och annan bil anlända i väntan på att man ska öppna klockan tio.

Och plötsligt dyker det också upp en folkvagnsbuss, fullastad med åtta glada damer i mogen ålder och med shoppingkassar i högsta hugg. Vid ratten deras hjälte – Lasse Vågberg, 59 år, också han från trakten och på strålande humör. Som alltid, visar det sig.

Kvickt ur bilen för att ge en hjälpande hand åt den som vill ha det. En glad och snabb hälsning.

Tid för en pratstund?

– Självklart, svarar Lasse. Jag kommer snart, har lite att göra först.

Sedan skyndar han in i affären, hjälper till att plocka ihop varor, packa ner, bära och småprata, stuva in i bilen.

En efter en blir hans passagerare färdiga med sina inköp, slår sig ner i solen utanför affären, småpratar med varandra, skrattar och skojar och man inser snart att för de här damerna, alla bosatta kring samhället Holm en och en halv mil bort, är turen till affären en liten höjdpunkt under veckan.

 

Bara början…

Lasse Vågbergs uppdrag är kort och gott att hämta passagerarna vid deras bostad och köra dem till Liden där det bland annat finns affär och vårdcentral. Men om han nöjde sig med det, då vore han inte Lasse.

Han gör inte lite mer än han måste, han gör väldigt mycket mer, bara för att han älskar det. Han liksom har det i sig

– Ojojoj, säger Gerthy Eriksson, 82 år. Det här är bara början. När vi kommer tillbaka hem hjälper han till att bära in. Och är det någon av oss som någon dag inte orkar följa med till affären så frågar han vad man behöver. När han kommer tillbaka har han varorna med sig.

Det är Sundsvalls kommun som står bakom initiativet med bussturerna. Man har helt enkelt insett att den som bor i glesbygd med långt till bland annat affär och vårdcentral, icke är bilburen och kanske lite äldre – då är det ett problem att klara vardagens ärenden.

Det är därför man här måndag och tisdag kan få skjuts till vårdcentral och apotek i Liden, samt torsdag och fredag till affären. Ett 20-tal personer utnyttjar möjligheten.

Var kommer Lasses hjälpsamhet ifrån?

– Äh, det har jag inte tänkt på, säger han lätt. Det handlar ju inte om några märkvärdigheter. Men kanske har jag lite med mig hemifrån. Både mina mor- och farföräldrar hade nog den inställningen att kan man hjälpa till, då är det självklart att göra det. Mina föräldrar var också sådana.

– Sedan har jag alltid arbetat inom serviceyrken och då blir det liksom självklart att göra vad man kan för kunderna.

– Och du märker ju själv vilka trevliga damer det är som jag kör. Det blir roligt att arbeta, en ren glädje. Tack vare den här servicen får jag vara med och göra lite skillnad. Många som bor här i glesbygden skulle inte kunna bo kvar om inte bussturerna fanns.

 

Inget är besvärligt

– Så är det, intygar hans passagerare med en mun. Och Lasse är aldrig rädd för besvär. Ber man om hjälp är svaret självklart.

Själv ler han åt lovorden.

– Jag har en väldigt bra tillvaro, säger han. För sju år sedan beslutade min fru Lena och jag oss för att lämna Sundsvall och flytta de sex milen till vår sommarstuga här utanför Liden för att bo nära naturen. Vi har byggt till lite så nu har vi 85 kvadrat.

– Flytten blev ett nytt liv på flera sätt. Tidigare har jag drivit gatukök och lunchservering. Det var roligt det med men tillvaron som busschaufför stortrivs jag verkligen med.

Men vad finns på schemat när du inte kör turerna till affär och vårdcentral i Liden?

– Då kör jag skolskjuts, säger Lasse. Det är en rolig omväxling och trevligt att träffa den yngre generationen också. Men jag kan inte förneka att turerna med de lite mognare damerna, de ligger mig alldeles extra varmt om hjärtat!

Sveriges bästa busschaufför: Lasse är kandidat nr 5

Inköpen är avklarade, innan det är dags för hemfärd väntar en stunds glatt samspråk utanför affären. Bakre raden från vänster Berit Sahlin, Ingrid Wikholm, Mariann Söderberg och Gulli Wiholm. Främre raden från vänster Siri Pettersson, Gunnel Eriksson, Gerthy Eriksson och Marianne Enbom.

Tidigare i år kunde du nominera kandidater till Hemmets Journals Stora Pris, som i år delas ut till Sveriges bästa busschaufför, och nu har vi valt fem slutkandidater bland era nomineringar. Vi presenterar kandidaterna under fem veckor med start vecka 34. När samtliga kandidater har presenterats startar omröstningen där ni läsare får utse årets pristagare. Omröstningen startar 23/9 2014.

Rösta fram Sveriges bästa busschaufför!
Sveriges bästa busschaufför: Stefan är kandidat nr 4
Sveriges bästa busschaufför: Susanne är kandidat nr 3
Sveriges bästa busschaufför: Micke är kandidat nr 2
Sveriges bästa busschaufför: Mariette är kandidat nr 1
Här är alla nominerade!
Scroll to Top