Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 1 dl russin
- 1 st porter 33 cl
- 2 dl vatten
- 250 g kesella mager
- 1 dl sirap mörk
- 1.5 tsk salt
- 0.5 tsk nejlika mald
- 1 msk pomeransskal malda
- 1 tsk ingefära mald
- 17,5 dl rågsikt
Pensla med:
ägg
Ugn: 200°
Det här behövs till 2 bröd:
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och lägg i russinen. Tillsätt porter och vatten, och värm till 37°. Häll lite över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, kesella, sirap, salt, kryddor och det mesta av rågsikten.
2
Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter. Stjälp upp på mjölat bakbord och dela i två bitar.
3
Kavla ut varje bit till en avlång platta och rulla ihop från långsidan. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
4
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.