Påsktårta med citronmousse och mandelbotten

Avrunda påskmiddagen med en uppfriskande tårta! På mandelbottnen vilar en läcker citronmousse som dekoreras med grädde och påskgodis.

Du behöver

    8–10 bitar:
  • 300 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • 2 äggvitor
  • Fyllning:
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 citroner, rivet skal
  • 5 msk pressad citronsaft
  • 1 dl florsocker
  • 2 äggulor
  • Garnering:
  • 2 dl vispgrädde
  • röd hushållsfärg
  • chokladägg
  • marsipankycklingar
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Riv mandelmassan, rör ner ägg och äggvita.

2

Häll smeten i en smord form med avtagbar kant, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten.

3

Grädda strax under ugnens mitt i ca 20 minuter. Låt svalna.

4

Fyllning: Vispa grädden hårt. Vispa ner citronskal och -saft, florsocker och äggulor.

5

Bred ut smeten slätt över kall botten. Täck med plastfolie. Låt stå i frysen minst 8 timmar.

6

Garnering: Ta fram tårtan ca 20 minuter före servering. Vispa grädden med några droppar hushållsfärg så att den blir svagt rosa. Spritsa toppar längs tårtans kant. Garnera med marsipanägg, marsipankycklingar, chokladägg och citronmeliss så att det bildar en krans (se bild).

Scroll to Top