Anders Lundin poddar om sitt favoritämne

När coronapandemin ställer till det gäller det att tänka om och tänka nytt. Därför har Anders Lundin numera en podd som handlar om hans favoritämne – historia.

Vårens och sommarens fullspäckade schema har kastats om totalt för Anders Lundin.

Den snart 62-årige programledaren skulle ha spelat in både tionde säsongen av SVT:s Allt för Sverige och rest runt polcirkeln till bland annat Grönland, Svalbard och Ryssland med Mitt i naturen.

Anders Lundin

Ålder: 61 år.
Familj: Hustrun Kerstin Ryhed Lundin, barnen Adrian, 13, och Matilda, 11.
Bor: Hus utanför Stockholm, sommarstuga i Värmland.
Intressen: Natur, resor, spela gitarr, historia.
Aktuell med: Sin podcast Svenska folkets historia som finns på Spotify. Tillsammans med välkända skådespelare och historieexperter berättar Anders om några av de största ögonblicken i svensk historia.

Han är ju även artist och släppte en ny skiva i januari och hade bokat in flera spelningar runt om i landet.

– Jag skulle bara ha varit hemma några få dagar mellan påsk och början av juli. Ska man se något positivt med pandemin är det att jag har kunnat vara hemma mer med familjen och att jag nu får prova på något helt nytt med podcasten, framhåller Anders.

Ja, som före detta lärare i ämnet måste ju en podd om historia vara rena drömmen?

– Verkligen! Jag nappade direkt när jag fick en fråga av produktionsbolaget Hildurs, som jag tidigare gjort radioteater med. Här blir det ju dramatiseringar av historiska skeenden tillsammans med skådespelare som Lennart Jähkel och Ia Langhammer. Vi har också experter som berättar om de aktuella händelserna i Sveriges historia, bland annat vikingatiden, Stockholms blodbad och pesten som startade 1710.

Vart skulle du färdas om du kunde resa bakåt i tiden?

– Till bronsåldern, för att få fler svar på hur de levde då. Något som lockar lite extra är också 1500-talet, då Gustav Vasas söner Erik, Johan och Karl slogs om vem som skulle sitta på tronen i Sverige. Samt även förra sekelskiftet, med emigrationen till USA och det nya livet.

Vilken historisk person skulle du vilja träffa?

– Då får det bli nyssnämnde Erik XIV, Gustav Vasas son, som var kung på 1560-talet. Han var en riktig mångsysslare som bland annat kunde spela luta, fotboll och tennis. Sedan blir jag lite rörd över det roman-tiska att han lyckades gifta sig med en vanlig kvinna av folket, Karin Månsdotter.

Du har ju varit lärare även i geografi och samhällskunskap. Vågar man utmana dig i sällskapsspel?

– Haha, kanske inte just i historia och geografi i alla fall. Då är risken ganska stor att du får stryk. Jag älskar att spela spel. Det brukar vi göra ganska mycket med familjen när vi åker till vår sommarstuga i Värmland om somrarna.

Anders Lundin poddar om sitt favoritämne
Anders med sin familj: Adrian, Matilda och Kerstin. Bilden är från 2018.

Vad händer mer i sommar för din del?

– Istället för att skildra klimatförändringarna kring polcirkeln håller jag på att spela in Mitt i naturen om klimatförändringarna i Sverige. Då blir det bland annat en sväng upp till Kebnekaises topp. Vi kommer att ta upp problem med husdjurssköldpaddor som släppts ut och håller på att ta över i naturen, att fästingar på grund av klimatförändringarna blir allt vanligare mer norrut och mårdhundarnas utbredning från Finland. De förökar sig fort och rensar rent bland både markhäckande fåglar och grodor, vilket kan bli ett stort problem.

Du har dina rötter i Ådalen och tyska Köln. Har ditt intresse för släktforskning ökat med Allt för Sverige?

– Ja, det är otroligt givande och känslosamt att hjälpa de deltagande svenskamerikanerna som är nyfikna på sin bakgrund men som inte vet något om sina förfäder. För egen del har jag fått hjälp att rota bakåt och hittat släktträd till 1600-talet. Pappa Erik har sitt ursprung i Ådalen, medan mamma Christiane kom från tyska Köln. Tyvärr finns hon inte kvar i livet längre. Idag kan jag sörja att jag inte fått med mig det tyska arvet från henne. Den kulturen fanns inte med under min uppväxt och vi pratade aldrig tyska.

Ditt minne är det inget fel på i familjelivet heller – du har aldrig glömt när hustrun Kerstin fyller år?

– Haha, nej, inte för att jag tror att jag skulle göra det i vilket fall, men det är en omöjlighet med tanke på att jag fyller år samma dag, den 8 september. Kanske inte så vanligt direkt – fast det förenklar ju lite, kan man säga.

Var det du som tog initiativ till första dejten och frieriet?

– Ja, när jag skulle sätta upp en egen show på Mosebacke 1999 och behövde en körtjej tänkte jag genast på Kerstin. Jag visste knappt vem hon var men hörde ändå mig själv fråga om hon ville vara med (haha). Den sommaren åkte jag sedan iväg för att spela in Expedition Robinson på en ö långt borta utan kontakt med omvärlden. Jag satt och filade på ett kärleksbrev till henne i två månader, som jag till slut skickade iväg. Allting tar tid för mig, men det tog ju i alla fall bara fyra år innan vi gifte oss.

Och att bli pappa dröjde du med tills du blivit 48 år?

– Jag har alltid velat ha barn, men det gäller ju att hitta en mamma som passar först och det gjorde jag när jag träffade Kerstin. Fördelen med att vara lite äldre var att jag hunnit att både göra karriär och resa. Jag var helt och fullt klar med att leva alla drömmar. Samtidigt slutade jag även att leda Allsång på Skansen, som jag gjorde åtta somrar. Kan ibland sakna att göra programmet och det var kul att jobba med min fru som var körsångerska där många år, säger Anders Lundin.

Scroll to Top