Ska jag begära HPV-test av cellprovet?

Jag är 38 år och har haft problem med kontaktblödning och sökte för detta. Har tidigare tagit cellprover, tre gånger på fyra år, som alla...

Jag är 38 år och har haft problem med kontaktblödning och sökte för detta. Har tidigare tagit cellprover, tre gånger på fyra år, som alla varit normala.

 

Jag fick en antibiotikakur med hopp om att kontaktblödningen skulle upphöra men eftersom jag var så orolig gjordes bland annat en biopsi som visade tecken på lätta cellförändringar. Enligt gynekologen beror cellförändringar alltid på HPV-virus.

 

Jag har bara haft två partner, min nuvarande man som var min första och jag var hans första sexpartner och sedan ett kort förhållande för 13 år sedan då jag antar att jag måste ha smittats. Jag är nu jätteorolig och har massa frågor och funderingar.

 

Om jag smittats för 13 år sedan, har jag då en kronisk HPV infektion? Hur stor är sannolikheten att förändringen läker ut av sig själv om jag varit smittad så länge och kroppen inte lyckats göra sig av med viruset ännu? Kan det verkligen läka ut? Varför har inte cellproven visat några förändringar och inte ens nu när de bevisligen finns? Kan förändringen utvecklas till cancer inom 3-4 mån som är tiden till nästa kontroll? Ska jag begära HPV-test av cellprovet? Vi håller på med IVF och det är nog så jobbigt och så kommer det här mitt i allt. Vad händer om jag blir gravid? Hur gör man då med behandlingar?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det är sant att en vanlig orsak till inflammation, blödningar från livmodertappen och lätta cellförändringar beror på en infektion med HPV (humant papillom virus).

 

I stort sett alla sexuellt aktiva, både kvinnor och män, utsätts för HPV. Man kan säga att det är lika vanligt som att få en förkylning. Man räknar med att 20-30 procent av alla i åldersgruppen 16-25 år bär på något HPV. De flesta läker ut sin infektion inom ett eller några år och eventuella symptom på infektionen som blödningar, flytningar och cellförändringar försvinner då.

 

Under tiden man bär på HPV kan man ibland ha perioder med en mer uttalad inflammation och därmed större risk för förändrade celler omväxlande med perioder av mindre inflammation och då kanske med normala celler.

 

Det finns cirka hundra olika sorters HPV. Tolv av dessa kallas högrisk-HPV eftersom de oftare ger mer allvarliga och behandlingskrävande cellförändringar med risk för livmoderhalscancer om man inte behandlar i tid. Övriga typer kallas lågrisk-HPV och ger endast en ofarlig inflammation av slemhinnan på livmodertappen – av och till med lätta cellförändringar, vilka läker ut av sig själv.

 

Man kan också ha en inflammation av livmodertappen som inte beror på HPV. Den kan bero på en allmän irritation som täta samlag, långvariga blödningar, frekvent användning av tampong eller slidkatarr orsakad av svamp eller obalans av slidbakterierna. Denna inflammation kan också ge förändrade celler som man i cellprovet kan se som lätta cellförändringar men dessa läker alltid ut av sig själv och utvecklas aldrig till cancer.

 

Det första jag tycker du ska göra är att be att få kontrollera om du överhuvudtaget bär på HPV. Detta gör man på samma sätt som när man tar ett cellprov. Skulle du vara bärare av högrisk-HPV och har kvarvarande lätta cellförändringar, så får man diskutera om man eventuellt ska behandla dessa innan du blir gravid.

 

Skulle du råka bli gravid innan behandling är det ändå ingen fara för det tar många år för en lätt cellförändring att utvecklas till cancer. Man kontrolleras då regelbundet under graviditeten och om det behövs gör man behandlingen 2-3 månader efter förlossningen.

 

Har du inga eller lågrisk-HPV kan du ta det helt lugnt. Sannolikt läker det hela ut av sig själv och det påverkar inte en graviditet.

Scroll to Top