Hur farlig är GBS-bakterien?

När jag blev gravid med mitt första barn för cirka ett år sedan fick jag återkommande besvär med urinvägsinfektioner. Hade 4-5 infektioner innan jag fick...

När jag blev gravid med mitt första barn för cirka ett år sedan fick jag återkommande besvär med urinvägsinfektioner. Hade 4-5 infektioner innan jag fick långtidsbehandling med låg dos antibiotika. Orsaken var enligt urinodlingen GBS (grupp B-streptokocker).

Jag hade även sammandragningar från vecka 16. Ultraljud visade att livmoderhalsen hela tiden förkortades och vecka 29 blev jag därför sjukskriven på grund av risken att barnet skulle födas för tidigt. Barnet föddes i vecka 37 och allt gick bra. Jag hann dock inte få antibiotika intravenöst som var menat innan förlossningen. Barnet fick därför komma på extra kontroller eftersom det fanns risk för lunginflammation. Både jag och min man fick antibiotika för att få bort GBS.

Urinprov visar att jag fortfarande har denna bakterie. Vad händer om jag blir gravid igen när jag har bakterien? Vad är egentligen GBS och hur farlig är den? Är väldigt rädd att bli gravid igen men vi vill gärna få ett syskon till vårt barn.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

GBS är en mycket vanlig bakterie som 30 procent av alla kvinnor i fertil ålder bär på utan att bli sjuka. Den finns på huden, i tarmen, i slidan och ibland i urinen. Eftersom det är normalt att ha GBS betraktas det inte som en smitta.

Ibland kan GBS, precis som så många av de andra bakterierna vi bär på, också ge upphov till symptom och sjukdomar som urinvägsinfektion, lunginflammation eller hudinfektioner. Man behandlar då med antibiotika i syfte att läka ut infektionen. Efter ett tag kanske personen åter är bärare av GBS och kanske bär på bakterien under flera år utan att drabbas av någon ny infektion.

Det är lite svårt att förstå att en snäll bakterie man bär på ibland plötsligt kan ge en behandlingskrävande infektion. Ibland finns det förklaringar som till exempel nedsatt immunförsvar men ibland finns det inget klart orsakssammanhang.

När det gäller GBS och för tidig förlossning vet vi att det kan vara en bidragande faktor. Kvinnor som föder för tidigt är oftare bärare av GBS än de som föder i fullgången tid. Omvänt vet vi ju att 30 procent av alla gravida bär på GBS utan att föda för tidigt.

Samma gäller risken för att det nyfödda barnet ska få en GBS-infektion efter förlossningen. Många barn som föds vaginalt “smittas” med GBS i samband med förlossningen men endast ett mycket litet fåtal får en infektion.

Trots mycket forskning vet man inte vad det är som gör att enstaka kvinnor får för tidiga sammandragningar av GBS eller varför ett fåtal barn infekteras av GBS. Hade man vetat detta kunde man rikta in sig på att behandla just de individerna.

De som bara är bärare av ett litet antal bakterier i urinen och inte har några symptom behandlas inte under graviditeten men får penicillin i dropp några timmar före förlossningen så att barnet är laddat med penicillin när det föds och således har ett skydd de första dagarna.

För din del låter det som du är bärare av GBS och kommer som 30 procent av alla andra kvinnor att förbli det, så någon ny kur med antibiotika tycker jag inte du ska ta. Trots att du bar på GBS födde du ju faktiskt inte förrän i vecka 37 och varken du eller ditt barn blev sjuka trots att du inte hann få penicillin vid förlossningen. Så allt gick ju bra.

Jag tycker lugnt du kan bli gravid igen. Du kommer säkert att bli väl kontrollerad under din graviditet.

Scroll to Top