Beror svullnaden på klimakteriet?

Jag är 51 år och har varit i klimakteriet i några år. Det är ingen dans på rosor.   Jag rör på mig varje dag....

Jag är 51 år och har varit i klimakteriet i några år. Det är ingen dans på rosor.

 

Jag rör på mig varje dag. Jag dansar zumba nästan varje dag och tar dagliga promenader men ändå ser det ut som jag är gravid. Jag är svullen och har slappt skinn runt midjan. Äter inte mycket godis och äter inte skräpmat utan lagar riktig mat. Försöker låta bli att äta så mycket potatis och pasta men inget hjälper.

 

Det är så frustrerande när kläder man hade förra sommaren spänner, man vill inte ha dem på sig. Vad kan jag göra? Kommer klimakteriebesvären att försvinna? Jag går runt med sådan olustkänsla och känner mig gråtmild och deppig.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Klimakteriebesvär brukar man kalla de symptom som beror på minskade hormoner, framförallt minskade nivåer av östrogen. När en kvinna haft sin sista menstruation, vilket brukar inträffa runt 50-årsåldern, börjar östrogenerna successivt sjunka under de följande fem åren och ligger sedan på samma låga nivå livet ut.

 

De problem du beskriver med svullen mage, viktuppgång och slappt skinn runt midjan hänger inte riktigt samman med klimakteriet, det vill säga det är bekymmer som inte beror på hormonbrist utan mer på åldern. Det är därför inget man kan behandla med tillskott av östrogener.

 

Symptom som helt klart beror på östrogenerna är vallningar, svettningar och torra slemhinnor i underlivet. Dessa besvär kan man lätt avhjälpa med östrogenbehandling.

 

Vad beträffar de mer psykiska symptomen som du beskriver med deppighet, gråtmild och allmän olustkänsla råder här en viss osäkerhet om dessa är hormonberoende eller inte. I en del vetenskapliga studier ser man god effekt av östrogenterapi medan man i andra studier inte kan se någon skillnad alls med eller utan behandling.

 

Mår du så dåligt att du skulle vilja göra något åt det tycker jag du ska vända dig till din husläkare. Kanske skulle du kunna pröva östrogener under en period och sedan utvärdera detta. Kanske är det så att du i stället skulle må bättre av annan depressionsbehandling som samtalsterapi eller antidepressiv medicinering. Husläkaren kan också kontrollera så att dina problem med vikt och nedstämdhet inte beror på något annat, exempelvis ämnesomsättningssjukdom.

Scroll to Top