Varför tas opålitliga halsprover?

Jag undrar hur säkert halsprovet egentligen är som tas på hälsocentralen. Två gånger under senaste året har jag haft halsont som inte gått över på...

Jag undrar hur säkert halsprovet egentligen är som tas på hälsocentralen. Två gånger under senaste året har jag haft halsont som inte gått över på några dagar och halsprovet har inte visat något. Till slut togs vanligt bakterieprov och då fick jag svar att jag haft bakterier grupp C. Jag har blivit bra snabbt när jag fått penicillin. Varför använder man tester som inte går att lita på och varför får man inte penicillin eftersom det ändå inte går att lita på provet?

Doktor Lennart Skoog svarar:

För närvarande finns det bara snabbtester för den mest aggressiva halsstreptokockbakterien grupp A. Den bakterietypen har visat sig innebära störst risk för olika komplikationer, orsakar oftast mer sjukdomssymptom och har större risk för spridning i familjer eller på skolor. Därför är det också mest angeläget att påvisa just den bakterien om man får sjukdomstecken som kan tyda på en bakterieinfektion i halsen.

 

Om snabbprovet i halsen inte visar någon streptokock grupp A men man ändå har allmänna sjukdomstecken som feber och svår halssmärta tillsammans med tydliga tecken på infektion i svalget så brukar man ta ett vanligt bakterieodlingsprov från svalget. Det provet skickas till sjukhuset och tar ungefär två dagar att få svar på. Om man är sjuk av de andra mindre vanliga streptokockerna som i ditt fall grupp C eller G så kommer detta att visa sig i bakterieodlingsprovet.

 

Eftersom dessa bakterier sällan orsakar allvarliga sjukdomar kan man vänta att sätta in antibiotika tills man får svar på odlingsprovet såvida man inte har kraftiga symptom. En hel del av de mindre farliga streptokockerna läker ut av sig själva utan behov av antibiotikabehandling.

 

Det är viktigt att påvisa om det rör sig om en bakterieinfektion i svalget eftersom den allra vanligaste orsaken till ont i halsen är virusinfektion. Om man felaktigt behandlar med antibiotika vid en virusinfektion finns det stor risk för att man kan få motståndskraftiga bakterier som kan orsaka svårbehandlade infektioner.

Scroll to Top