Vad ska man äta efter magsjuka?

Vad kan man äta som glutenallergiker efter magsjuka för att må bättre? Doktor Lennart Skoog svarar: Om du har använt glutenfri kostpå grund av glutenöverkänslighet,...

Vad kan man äta som glutenallergiker efter magsjuka för att må bättre?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Om du har använt glutenfri kostpå grund av glutenöverkänslighet, så är din tunntarmsslemhinna i stort sett normal och ska tåla magsjuka, det vill säga tarmvirus, lika bra som den som inte har glutenöverkänslighet.

Det som händer då vi får magsjuka (tunntarmsvirus) är att den rikliga veckbildningen på tunntarmen, det så kallade tarmluddet försvinner. Då tar man både upp vätska och näring sämre. Det tar några veckor efter att infektionen är över innan slemhinnan blir normal igen. Under den perioden är det viktigt att framför allt äta mjölkfattig kost samt fett- och fiberfattig kost, eftersom man annars kan få onödigt mycket gasbildning.

Mat som är bra för magen efter magsjuka är kokt potatis, ris, kokt kött och kokt fisk samt under tiden långsamt börja tillföra till exempel mjölkprodukter.

Scroll to Top