Vad kan jag göra åt min knäartros?

Jag har en stor artros i vänster knä som besvärar mycket, har fått en kortisoninjektion, men det hjälpte inte. Jag har fått ett speciellt träningsprogram,...

Jag har en stor artros i vänster knä som besvärar mycket, har fått en kortisoninjektion, men det hjälpte inte. Jag har fått ett speciellt träningsprogram, men det gör ont när jag tränar. Vad finns mer att göra åt mina besvär, förutom operation? Hur går en operation till? Har gått artrosskola för åtta år sedan. Förr fanns något som hette tuppkam, en sorts gelé som injektion, finns inte detta längre?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det finns tyvärr ingen behandling som kan stoppa artrosutvecklingen utan man får istället fokusera på att lindra smärtan och förbättra muskelfunktionen så att knäleden får bättre stadga. Tuppkamsinjektion har tyvärr inte visat sig säkert hjälpa, inte ens vid tidig artros.

Sjukgymnast hjälper till med instruktioner för att töja och stärka musklerna, och det kan behövas utprovning av gånghjälpmedel och tekniska hjälpmedel för att bättre klara vardagen. Ofta finns det behov av inflammationsdämpande läkemedel som minskar smärta, kanske kombinerat med kortisoninjektion.

Svår artros, som du beskriver att du har, innebär att man även har vilosmärtor i den drabbade leden. Där är enda alternativet en operation. Det vanligaste är då att den drabbade leden ersätts med en ledprotes. Man räknar med at 9 av 10 opererade patienter känner en klart förbättrad livskvalité. Det leder i första hand till minskade smärtor i knäet, särskilt om artrosen varit svår.

Operationen syftar alltså till att minska smärtan, och som en följd av detta blir funktionen i knäet bättre. En konstgjord led kan aldrig fullt ut ersätta en frisk naturlig led. Därför måste man acceptera att leden ibland signalerar obehag och ger lite stelhet efter vila.

Om man utsätter sin nya knäled för stora påfrestningar ökar risken för att den ska lossna eller slitas ut i förtid, vilket sker hos cirka fem procent av dem som fått en ny knäled. Den nya leden tål tung belastning men tycker mindre om kraftiga stötar. Därför rekommenderar man inte joggning om man har konstgjord knäled.

Tänk också på att försöka bevara din muskelstyrka och rörlighet så gott det går. Smärtstillande mediciner kan påtagligt lindra smärtan och möjliggöra fortsatt motion. Jag kan rekommendera cykling som är en utmärkt träningsform, 20 minuter dagligen. För att minska belastningen på knäna är det viktigt med bra skor med stötupptagande sula (till exempel joggingskor) eventuellt i kombination med käpp, gåstavar eller en krycka.

Övervikt belastar såväl rygg, höfter som knän så eventuell viktnedgång, även om det är enstaka kilo, kan innebära en väsentlig smärtlindring!

Scroll to Top