Hur stor är risken att jag har diabetes?

Jag är rädd för att min yngre syster och jag kanske har fått typ 2-diabetes utan att veta om det. Vår mamma hade det och...

Jag är rädd för att min yngre syster och jag kanske har fått typ 2-diabetes utan att veta om det. Vår mamma hade det och dog av hjärtinfarkt och slaganfall när hon var 62. Min syster är bara 37 år och har alltid motionerat, ätit nyttigt och aldrig rökt. Själv röker jag, men bara ett halvt paket om dagen, men jag är inte överviktig och försöker tänka på vad jag äter.

 

Hur stor är risken att jag kan ha diabetes utan att veta om det? Det är väl farligt att gå med en obehandlad typ 2-diabetes? Även om ett enkelt blodprov visar att allt är normalt, kan man kolla på något sätt om man är på väg att få det?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det bästa sättet att råda bot på din oro är att få veta hur det ligger till, eftersom du då också blir medveten om hur du ska göra för att ha en så bra sockerbalans som möjligt och därmed minska risken för komplikationer i framtiden. Jag rekommenderar att du beställer tid på din vårdcentral för testning. Det är också möjligt att testa sitt blodsocker på vissa apotek och inom företagshälsovården. Det är ett mycket enkelt test av blodsocker genom ett stick i fingret, vilket dock kräver att man varit fastande från kvällen före. Svaret får du på några minuter. Om du skulle ha för högt blodsocker kommer du att få lämna mer blodprover för att avgöra om du säkert har diabetes eller inte. Man kan även i blodprovet bedöma om man har en ökad risk att få det.

 

Man kan ha typ 2-diabetes länge utan att veta om det. Ofta kommer besvären smygande och man vänjer sig därför vid symptom som törst, stora urinmängder och trötthet. Ibland när sockernivån snabbt stiger blir besvären mera påtagliga och gör att man ofta söker för just dessa symptom. De flesta som har typ 2-diabetes får sin diagnos genom att man rutinmässigt vid hälsoundersökningar kontrollerar blodsockret.

 

Att gå med en obehandlad diabetes innebär en hälsorisk för de allra flesta. Ju högre nivåer och ju längre tid desto större risk för ateroskleros (åderförkalkning) med risk för bristande blodflöde till benen, stroke, hjärtinfarkt och kronisk njursvikt. Diabetes kan även ge nedsatt syn genom förändringar på näthinnan.

 

Typ 2-diabetes, som också kallas åldersdiabetes och kostbehandlad diabetes, har en relativt stark ärftlighet men kan också bero på våra levnadsvanor som övervikt, dålig fysisk aktivitet och rökning. Om en av föräldrarna har typ 2-diabetes finns en viss ökad risk och har båda föräldrarna typ 2-diabetes är risken mycket hög.

 

Med hänsyn till att du röker så vet man att risken för att få typ 2-diabetes ökar säkert vid rökning. Det är själva nikotinet som påverkar insulinnivån i kroppen och därmed risken att få diabetes. Jag kan bestämt rekommendera dig att sluta röka också med hänsyn till andra saker som påverkar hälsan.

Scroll to Top