Är det vanligt med så många njurstensanfall?

Jag är en 52-årig kvinna som fått njurstensanfall. Fick mitt första anfall för ett tag sedan. Ytterligare ett betydligt svårare anfall fyra dagar senare. Först...

Jag är en 52-årig kvinna som fått njurstensanfall. Fick mitt första anfall för ett tag sedan. Ytterligare ett betydligt svårare anfall fyra dagar senare. Först smärtstillad på sjukstugan. Sedan ambulans till akuten. Blev smärtstillad och kvar under några timmar. Sedan hemskickad.

Hemma i fyra dagar och nytt anfall. Smärtlindring på sjukstugan. Sedan vidare till lasarettet med taxi. Inläggning på kirurgen och nytt anfall på morgonen dagen efter. Det gjordes röntgen, men den påvisade inga stenar.

Är det vanligt med så täta anfall – fyra på tio dagar? Dessa har tagit väldigt mycket på krafterna. Kan jag förvänta mig fler anfall så tätt? Eller kan jag genom exempelvis kosten förbättra mina chanser att slippa dessa plågor?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Njursten är precis som du beskriver mycket smärtsamt och kräver akut smärtlindring, som också gör att urinledaren mellan njurarna och urinblåsan slappnar av så att stenen lättare kan passera ner i blåsan och ut med urinen.

Om man, som du, får upprepade njurstensanfall är det viktigt att göra en akut röntgen för att utesluta att njurstenen inte är så stor att den inte på egen hand kan komma ut. Eftersom ingen njursten kunde ses på röntgen måste den ha försvunnit ut. Det är ganska vanligt med flera anfall medan stenen passerar ut.

Om en njursten kan fångas in kan den skickas på stenanalys. Då analyseras vad stenen består av och därmed hur stor risken är att det bildas nya. Har man haft det en gång finns en liten risk att drabbas någon fler gång i livet. Dock kan man förebygga både njursten och urinvägsinfektioner genom att dricka tillräckligt med vatten så “reningsverket” fungerar som det ska. En bra regel är att kisset ska vara ljusgult – är det mörkgult har man druckit för lite.

I de allra flesta fall har kosten inte någon betydelse för om en person ska drabbas av njursten. Anledningen till att en njursten bildas är vanligen att man är uttorkad, det vill säga att intaget av vätska är för litet. Då blir urinen alltför koncentrerad och kristaller av kalcium och andra salter, som normalt alltid finns i urinen, kan klumpa sig samman till en sten. Om urinens surhetsgrad är förändrad, till exempel på grund av en infektion i urinvägarna, ökar också risken för stenbildning.

Så mitt råd till dig är inte att ändra på kosten men tänka på att dricka regelbundet under dagtid så att urinen är ljusgul och inte mörk.

Scroll to Top