Vad betyder förkalkning i bröstet?

Jag har en nära anhörig som blev kallad till mammografi för första gången. Efter undersökningen fick hon besked att man kanske måste ta om bilderna,...

Jag har en nära anhörig som blev kallad till mammografi för första gången. Efter undersökningen fick hon besked att man kanske måste ta om bilderna, eftersom man inte hade något att jämföra med.

Mycket riktigt blev hon kallad dit för en ny mammografi och dessutom gjorde man en punktering av ena bröstet. Inga knutor fanns, men efter en vecka kom ett svar att det var en “förkalkning”. Vad är detta? Hon har inga besvär alls och kan inte känna något själv. Jag skulle vara tacksam för att få veta mera om detta. Tack på förhand.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Kalk förekommer normalt i skelettet, men också i små mängder upplöst i blodet och i alla kroppsvävnader. Om man har ett gammalt ärr så händer det att kalket fälls ut. Så sker t ex i slitna pulsådror. Då kallas åkomman åderförkalkning.

Har man en förkalkning i ett bröst så beror det oftast på att man för länge sedan haft ett stort blåmärke, mjölkstockning eller någon annan skada som efterlämnat ett ärr som sedan förkalkats. När röntgenläkaren såg förkalkningen på mammografibilden bedömde tydligen hon/han att fyndet borde kontrolleras närmare. Då gjordes en så kallad “trippel-undersökning”. En erfaren doktor palperade, dvs kände noggrant med sina fingrar, på patientens bröst. Bröstet röntgades på nytt i flera olika riktningar och slutligen stack doktorn med en fin nål och tog prov från det misstänkta området. Cellerna i provet undersöktes därefter i mikroskop av en cytologläkare.

Enligt ditt brev blev svaret att det var en förkalkning. Men svaret bör även ha innehållit klart besked att det inte var något farligt. Annars måste bröstet undersökas en gång till. Man kan eventuellt röntga noggrannare med magnetkamera eller ta ett nytt, lite större, vävnadsprov.

Ibland ses nämligen på mammografi något som kallas “mikroförkalkningar” och detta kan varsla om början till en cancer. Men det bör som sagt ha framgått klart av svaret från läkaren om det var en godartad förkalkning som är helt ofarlig eller en mer illavarslande mikroförkalkning som kräver operation.

Det görs ungefär en halv miljon mammografiundersökningar i Sverige varje år. Då finner läkarna drygt sex tusen elakartade brösttumörer som sedan opereras bort. Genom att göra mammografikontroll vartannat år så upptäcks en cancer mycket tidigare och möjligheten att bli helt botad ökar.

Det är framför allt kvinnor mellan 50 och 69 år som kallas till regelbunden mammografi och som har störst nytta av undersökningen. I några delar av Sverige erbjuds kontrollen till alla mellan 40 och 75 år. Men hos unga kvinnor som normalt har mera tät körtelvävnad i brösten har röntgenläkarna ibland svårt att upptäcka små tumörer. I framtiden kommer man att använda digital teknik vid mammografi, vilket gör undersökningen enklare och säkrare samtidigt som stråldosen blir mindre.

Scroll to Top