Är det farligt att gå omkring med tandvärk?

Jag undrar hur farligt det är att gå omkring länge med en värkande tand? Det har jag nu gjort en längre tid. Det molvärker i...

Jag undrar hur farligt det är att gå omkring länge med en värkande tand? Det har jag nu gjort en längre tid. Det molvärker i en kindtand och jag kan inte tugga på vänster sida. Inte heller kan jag dricka något kallt eller varmt. Nu har det gått så långt att jag drar mig för att äta.

Jag är en 25-årig kille som är vettskrämd för att gå till tandläkaren. Nu undrar jag om jag kan vänta med detta, trots tandvärken. Måste tanden lagas genast? Går den att laga eller måste den dras ut?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Tyvärr, du måste söka hjälp, ju förr desto bättre. Din tand läker inte av sig själv. Sannolikt har du ett hål i tanden som gått ända in till pulpan, d v s till nerverna och blodkärlen i tandens mitt. Då tränger bakterier från munnen in och ställer till inflammation som gör ont. Så småningom sprider sig inflammationen ner i tandens rötter och det bildas var i käkbenet runt roten. Det syns på röntgen som en rund skugga.

Om man samlar på sig mycket var ökar trycket och det bildas en tandböld som försöker bana sig väg ut genom käken och tandköttet. Då sprängvärker tanden, halva ansiktet svullnar upp och man blir akut sjuk. Riktig tandvärk hör till det ondaste man kan ha och är något som man inte ens vill önska sin ovän.

Ifall inflammationen inte spridit sig så långt går det att under lokalbedövning borra en öppning i tanden och rensa ut inflammationen i pulpan och rotkanalerna. När bakterierna försvunnit kan tandläkaren rotfylla hela tanden. Om inflammationen nått ännu längre måste operationen ske utifrån tandköttet. Värst är om tanden spruckit helt ända ner i roten. En stor sådan spricka läker nämligen inte och den släpper lätt in bakterier som kan ge upphov till tandvärk i framtiden. Då är det bäst att dra ut hela tanden.

När infektionen väl är läkt kan tandläkaren om så behövs ersätta en förlorad tand med en brygga eller med ett s k implantat som fästs med en titanskruv i käkbenet. Om roten är kvar kan tandens övre skadade del förnyas med en krona eller stifttand.

Du undrar om det är farligt att gå omkring länge med en ond tand. Ja, tyvärr. Förutom att det är plågsamt så finns risken att bakterierna som finns i tandens varbildning kommer ut i blodet. Då känner man sig sjuk och får feber. Normalt rensar mjälten och de fina blodkärlen i lungorna bort alla bakterierna från blodet. Men om det misslyckas kan infektionen i värsta fall spridas vidare till andra organ i kroppen, t ex njurarna, huden eller hjärtat. Därför ger tandläkarna ofta penicillin till sina patienter innan de börjar behandla en tand som är full av var.

Förr var det vanligt att folk som hade svår tandvärk drog ut de flesta av sina tänder redan före din ålder. Därefter fick man ha löständer. Men sedan en generation tillbaka vet man hur man undviker hål i tänderna. Det gäller att låta bli att småäta sötsaker hela dagen, man ska borsta tänderna regelbundet och framför allt ha skyddande fluor i tandkrämen eller som munvatten. Du har haft en förhoppningsvis tillfällig otur, för de flesta barn och ungdomar har i dag nästan helt friska tänder. Jag förstår att du som många andra har tandläkarskräck, men jag kan trösta dig med att de flesta tandläkare är medvetna om detta och ser till att plågan blir så lindrig som möjligt. Lycka till!

Scroll to Top