Min ekonomi blir sämre för varje år

Jag är så ledsen och trött över min ekonomiska situation som förtidspensionär, i mitt fall är det samma som “fattigpensionär”. Med bostadstillägg får jag ut...

Jag är så ledsen och trött över min ekonomiska situation som förtidspensionär, i mitt fall är det samma som “fattigpensionär”. Med bostadstillägg får jag ut 10 500 kronor i månaden. När jag har betalat hyra, telefon med mera har jag 4 000 kronor kvar. Så tillkommer andra utgifter. Det kan vara ett tandläkarbesök som, om det stannar vid undersökning och tandstensrensning, går på cirka 850 kronor. Sedan ska jag köpa mat, kläder, cigaretter, presenter till kalas och betala för en del aktiviteter. Nyligen fick jag betala 700 kronor för stöd jag behöver i mina skor.

Till jul brukar jag, som väl är, få bidrag ur en fond. Det gör att jag kan bjuda hem barnen och köpa några julklappar. Men annars är det mycket knapert. Alla klarar väl att under en begränsad tid leva på det som kallas existensnivå. Men inte år efter år.

Jag tvingas tacka nej till jättemycket. Jag väljer billiga aktiviteter, går i billiga kläder, åker aldrig utomlands, går aldrig på krogen, har ingen bil och går sällan på bio. Ja, jag röker – det är också det enda och jag trivs med det.

Jag har ungefär samma pension idag som för tio år sedan. Samtidigt har mat, el, resor, hyra och annat blivit dyrare. Situationen blir bara värre och värre. Kanske kan du hjälpa mig. Finns det ekonomisk hjälp att få? Jag har adhd och fibromyalgi. Finns det några bidrag eller fonder att söka på grund av det?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Du beskriver i ditt brev att din ekonomiska situation som pensionär är mycket knapp och att detta är något som gör dig väldigt ledsen. Detta är inte ett område som jag som psykolog är särskilt väl insatt i, så jag vill rekommendera dig att kontakta personer som sannolikt vet mer om dina möjligheter att förändra din situation.

Att vända sig till sin bank kan vara en första steg. Tillsammans med dem kan du gå igenom din ekonomi, både på intäkts- och utgiftssidan för att se om det möjligen finns något du kan göra som skulle förändra din situation. Banken kan sannolikt också ge dig lite generella råd angående vad du kan göra för att förbättra din ekonomi.

Att se över sina fasta kostnader är alltid en god idé när ekonomin är knaper. Kanske har du till exempel el- eller telefonabonnemang som du tecknat för länge sedan och som du idag skulle kunna ha till mer fördelaktiga villkor och därmed lägre kostnader. Om du inte redan gjort det tycker jag du ska ringa upp dessa olika operatörer och leverantörer och höra hur det ser ut och om det finns några möjliga förändringar du kan genomföra.

Du kan också kontakta socialtjänsten där du bor. Kanske finns det någon form av bidrag du är berättigad till. Annars brukar socionomer som arbetar på socialtjänsten vara insatta i möjligheten att söka fonder eller andra medel. Även försäkringskassan kan ge information om bostadsbidrag och din eventuella möjlighet att få det.

Att sälja saker man har i sitt hem är för vissa ett sätt att förbättra sin ekonomi. Kanske har man saker som har ett ekonomiskt värde men som man egentligen inte är så förtjust i, så att man skulle kunna sälja dem och istället använda pengarna till annat. Om detta är aktuellt för dig kan du undersöka den möjligheten närmare till exempel genom att tala med ett antikvariat eller en antikhandlare.

Du skriver också att du har adhd och fibromyalgi och undrar om det finns särskilda bidrag som du därmed är berättigad till. Mitt råd är att du frågar dina läkare som behandlar dig på respektive område om detta. De kan i sin tur hänvisa dig till kuratorer som kan finnas på respektive mottagning eller enhet och som bör kunna ge dig adekvat information.

Du skriver att du röker vilket naturligtvis utgör en utgift i ditt liv. Om du vill ha hjälp att sluta röka, vilket ju också har andra positiva effekter än bara de rent ekonomiska, kan du vända dig till din husläkare som kan ge dig råd eller hänvisa dig till behandling om du behöver stöd. Till exempel kan du se om Sluta-röka-linjen kan vara något för dig. Du kan läsa mer på deras hemsida: http://slutarokalinjen.org/

Scroll to Top