Hur får jag nyårslöftena att bli verklighet?

Varje år till nyår försöker jag komma på bra nyårslöften och det är jag knappast ensam om. Det är ju mycket prat om det både...

Varje år till nyår försöker jag komma på bra nyårslöften och det är jag knappast ensam om. Det är ju mycket prat om det både bland vänner, kollegor och i media. När nyåret väl passerat har jag goda ambitioner ett tag men sedan blir det rätt svårt att hålla det där löftet.

Mina löften har bland annat handlat om att äta bättre eller mindre, träna mer och umgås mer med vänner men inget har jag lyckats hålla någon längre tid och inte heller det verkar jag vara ensam om.

Så hur ska man göra med sina nyårslöften så att man lyckas bättre med dem? Det är ändå saker som känns viktiga och nyår är ju en bra tidpunkt för förändring.

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Nyårslöften som sätts upp och sedan spricker är som du skriver något som händer många. Nyår är en tid då man gärna stannar upp och reflekterar över det år som gått och vad man önskar för det som ska komma. Att då och då ta sig en sådan tankepaus i livet är för många både viktigt och givande. Ibland kan det vara förenat med viss smärta men det behöver inte vara mindre viktigt för det.

Det finns några saker man kan tänka på för att öka chansen att de nyårslöften man sätter upp faktiskt ska hållas. Till att börja med gäller det att sätta upp rätt mål och det första kriteriet på det är att det är viktigt för en själv. Det kan låta självklart men är det inte alltid. I den nyårslöfteshets som lätt infinner sig talas det mest om de vanliga löften, de som just handlar om att gå upp eller ner i vikt, träna mer eller mindre, sluta röka och liknande. Det kan vara frestande att lockas in i samma tankegångar och sätta upp samma löften för sig själv som andra gör. Men är det verkligen det som är viktigt för just dig?

Det är naturligtvis bra att äta en bra kost, röra på sig och inte röka. Men om det inte är ett löfte som just nu står högt på ditt livs agenda, så är det så. Välj i då något annat, just nu mer angeläget. Att försöka uppfylla ett löfte som inte känns viktigt är ganska svårt, det är lätt att motivationen sjunker.

När du väl beslutat dig för ditt löfte är nästa steg att fundera på hur högt du ska sträva. Ska ditt mål vara att träna tre gånger i veckan, göra en triathlon eller ta en kort promenad hem från jobbet en dag i veckan? Att mål är realistiska är lika angeläget som att de är viktiga. Att sätta upp ett mål som du aldrig kommer att klara av att nå, oavsett vad skälet till det är, kommer även det snart göra att din motivation sjunker och att du ger upp. Om du istället sätter upp ett realistiskt mål märker du ganska snart att du är på väg att nå det, att du klarar det, och det kommer att öka din lust och känsla av stolthet och framgång.

Ett bra knep kan vara att ha ett slutmål och sen dela in det i delmål. På det sättet ökar du tillfällena då du kan få känna dig nöjd och tillfreds med det du klarat av och det kan ge dig kraft att fortsätta vidare mot nästa delmål. Om du till exempel tänkt dig att gå ner i vikt under året kan du ha ett slutmål med en målvikt och sen kanske ett delmål per månad. På liknande sätt kan du göra med träning, ett slutmål och sen flera etappmål.

Ytterligare sätt att öka chansen att du faktiskt håller ditt löfte är att fundera över om du behöver hjälp för att klara det. Hjälp kan vara allt ifrån att be en familjemedlem eller vän att uppmuntra dig till att anlita ett proffs som med säker hand kan guida dig mot ditt mål.

En del människor mår bra av att berätta om sina löften för andra. Det kan ge dem en känsla av att andra förväntar sig att se resultat vilket i sig ökar kamplusten. Fungerar det så för dig så använd den metoden. Meddela omgivningen vad du föresatt dig och hur du sakta men säkert tar dig mot målet och låt dem peppa dig längs med vägen. Är du istället en sådan som hellre verkar i det tysta så behåller du ditt mål för dig själv.

Avslutningsvis, ge inte upp även om du för en tid tappar riktningen eller inspirationen. Ett nyårslöfte kan ju förnyas hela året och når du inte hela vägen fram så når du en bit och det är nog så gott!

Scroll to Top