Psykologen Per Carlbring tipsar – så klarar du den sociala distanseringen

Att själv välja att vara ensam ibland kan vara något vilsamt och skönt. Om vi däremot tvingas till social distans, som nu under coronavirusets framfart, kan vi känna oss ledsna och rädda. Men det finns mycket du kan göra för att må bättre under social distansering, tipsar psykologen Per Carlbring.

1. Altruism – var osjälvisk

Att handla eller gå ärenden åt den som inte kan eller får själv, ger en känsla av något slags kontroll. Plus att vi människor mår bra av att göra gott för andra. Men gör det utan risk för din egen hälsa. (Och överskatta inte andras godhet, i kristider tänker de flesta mest på sig själva.)

 

2. Begränsa nyhetsflödet

Bestäm dig för att du endast en eller två gånger per dag tar del av nyheter om corona. DeT upptar otroligt mycket tid och uppmuntrar till mer oro.

3. Dela upp dagen

Undvik att få för mycket fritid som känns långtråkig genom att motionera, det kan man göra framför en video eller Youtube till exempel om gymmet har stängt, eller ge dig ut och cykla eller promenera. Tillräckligt med sömn och att laga hälsosam mat är också bra för vårt välmående.

4. Gör upp planer

Boka in nya saker att se fram emot i kalendern istället för sådant som blivit inställt. Låt kanske mid-sommar bli en ny morot, att “då ska vi ha vår inställda påskmiddag”. Eller testa att ha en liten festmåltid med varandra på distans, duka fint, ställ fram maten och umgås över maten genom ett videosamtal på nätet. Man kan ju prova en liten stund i alla fall och se hur det känns.

5. Håll på rutinerna

Om du jobbar hemma, behåll de vanor du har. Kliv upp vid samma tid, duscha, klä på dig, ät frukost och arbeta under de timmar som du brukar göra i vanliga fall, för att få till en “normal vardag”.

6. Knyt nya vänskapsband

Hör av dig till personer som du trivs med och som potentiellt skulle kunna vara vänner, men där ingen av er tagit första steget än. Man kan börja med att skicka ett meddelande på sociala medier om att “det skulle vara roligt att ta upp kontakten”, för att “pejla läget lite”.

7. Minska på oron

Den stjäl ork och energi. Bestäm dig för hur länge du får oroa dig, säg mellan klockan 10 och 10.30 var dag. Försök sedan att sysselsätta dig med annat för att inte falla tillbaka i ängsliga tankar.

8. Ta tekniken till hjälp

Slå en snabb daglig signal till nära och kära. Eller “prata” på sociala medier. Facetajma om ni vill se varandra. Ett kort samtal/meddelande om dagen räcker för att stämma av läget och visa att du bryr dig, vilket kan vara en välkommen rutin i tristessen. Kanske särskilt för en åldrande förälder som sitter ensam hemma eller på ett äldreboende.

9. Skapa nya vanor

Fortsätt att utvecklas fast tiden verkar stå stilla genom att lägga till något nytt i ditt liv som du tidigare funderat på att göra, som att lyssna på en ljudbok någon timme om dagen, börja släktforska, gå en kurs på nätet.

Scroll to Top