Vilket testamente gäller?

Enligt lag är makar med enbart gemensamma barn skyddade vid den enes bortgång, så att barnen ärver först den dag båda gått bort. Men kan...

Enligt lag är makar med enbart gemensamma barn skyddade vid den enes bortgång, så att barnen ärver först den dag båda gått bort.

Men kan endera maken, eller båda var för sig, under sin livstid testamentera sin kvarlåtenskap (alltså hela eller delar av sin del i de gemensamma tillgångarna) direkt till ett eller flera barn, annan anhörig eller vän? Gäller ett sådant testamente även om inbördes testamente mellan makarna redan finns? Är testamentets datering avgörande för vilket som gäller?

Hur bör makarna hantera de gemensamma tillgångarna innan någon av dem avlider? I många fall har makarna en ojämn fördelning vad gäller ägandet enbart av praktiska skäl, vilket kanske får ekonomiska bekymmer för den efterlevande.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Först och främst ska vi slå fast att ni inte äger några gemensamma tillgångar i ert äktenskap, såvida ni nu inte båda två också gått in med pengar vid inköpet. Principen är nämligen att var och en av makarna äger sin respektive egendom. Att makarna sedan vid en skilsmässa eller dödsfall får ett så kallat giftorättsanspråk i varandras egendom, som inte är enskild egendom, är inget som suddar ut denna princip.

Så under äktenskapet kan mycket väl den ene maken var en fattig kyrkoråtta och den andre förmögen och ändå på grund av giftorättsanspråket i varandras egendom gå ur äktenskapet vid skilsmässan betydligt rikare än vad denne var under äktenskapet.

När det gäller möjligheten att testamentera sin kvarlåtenskap till någon annan är den obegränsad, vilket du mycket riktigt påpekar, eftersom kvarvarande make saknar laglottskydd på det sätt som bröstarvingar har. Det är alltså fullt möjligt att göra sin make helt arvlös och att denne därigenom enbart sitter kvar med sin eventuella enskilda egendom samt enligt huvudregeln hälften av makarnas sammanlagda giftorättsgods.

På frågan om vilket av de två testamentena som gäller vid dödsfallet är regeln den, att det alltid är det sist upprättade testamentet som tar över det äldre. Genom det nya testamentet har makens förordnande i det inbördes testamentet återkallats. Men man kan även tänka sig att ett nytt testamente endast återkallar ett visst förordnande, till exempel att en viss person ska ärva en viss sak men att det ursprungliga testamentet i övrigt är gällande.

Scroll to Top