Vem får hennes förmögenhet?

Jag har en väninna vars man har avlidit. Mannen var änkling efter ett tidigare äktenskap där det också fanns barn. Då mannens tidigare fru avled...

Jag har en väninna vars man har avlidit. Mannen var änkling efter ett tidigare äktenskap där det också fanns barn.

Då mannens tidigare fru avled gjordes en bouppteckning, vilket också skedde nu när min väninnas man avled. I dokumenten som skrevs framgår att det nu finns en sorts kvotdel baserat på bouppteckningen efter mannen och som nu faller ut till förmån för hans barn. Sammaledes tycks gälla den dag min vän avlider då dessa barn ska få ut sitt resterande farsarv.

Vad händer om min väninna då har ökat sin förmögenhet genom att hon till exempel har vunnit ett antal miljoner på spel?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

I de fall där en efterlevande har ärvt före sin avlidna makas/makes arvingar, så har dessa istället för att få ärva omgående fått en så kallad efterarvsrätt i den efterlevandes dödsbo till en viss kvotdel. Själva kvotdelen bestäms av förhållandet mellan det den efterlevande ärver och hennes därefter sammanlagda nettoförmögenhet. Vanligtvis är kvotdelarna 50/50 på grund av giftorättsbestämmelserna men kan också vara annan.

Med begreppet efterarvingar menas i barnlösa äktenskap den först avlidnes arvingar såsom föräldrar, syskon och deras avkomlingar, men även gemensamma bröstarvingar och ibland även den avlidnes särkullbarn.

Kravet för att särkullbarn ska anses vara efterarvingar är att de till exempel antingen har avstått från sitt arv till den efterlevandes förmån eller att den efterlevande åberopat basbeloppsregeln och därigenom tagit särkullbarnets arv i anspråk helt eller delvis.

Om nu boets förmögenhet har ökat mellan makarnas dödsfall och detta har skett i anledning av att den efterlevande har ärvt, fått en gåva, bodelning med ny make/sambo/registrerad partner eller på grund av att den efterlevande haft förvärvsinkomster, så kan dessa ökningar påverka fördelningen mellan båda sidor. Däremot anses sparsamhet eller pension inte utgöra sådana faktorer som man kan ta hänsyn till.

Så ditt exempel med stora spelvinster kan inte påverka fördelningen såvida den efterlevande nu inte var en professionell spelare och att vinsterna därigenom får anses utgöra förvärvsinkomster.

Scroll to Top