Jag måste kunna bestämma över min egendom!

Min syster och jag skrev ett inbördes testamente, vilket innebar att vi skulle ärva varandra samt, att när den siste av oss gick bort skulle...

Min syster och jag skrev ett inbördes testamente, vilket innebar att vi skulle ärva varandra samt, att när den siste av oss gick bort skulle ett av våra syskonbarn ärva allt som då fanns kvar.

 När min syster avled för ett tiotal år sedan ärvde jag allt efter henne. Det i vårt testamente insatta syskonbarn har dock kommit våra förväntningar på skam och hade min syster fortfarande varit i livet hade vi självklart strukit detta syskonbarn från all arvsrätt.

 Efter många funderingar över vem som ska ärva oss istället, har jag bestämt mig för en välgörenhetsorganisation, som också alltid har legat min syster varmt om hjärtat.

 Nu påstår en väninna att jag inte kan ändra på min systers och mitt testamente eftersom detta var något vi kom överens om en gång i tiden. Kan detta verkligen vara riktigt? Jag har ju ärvt allt och då får jag väl göra vad jag vill?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Enklast är att se din och din systers inbördes testamente som två testamenten där ni bägge har varit överens om att ni skulle ärva varandra och att ett av era syskonbarn sedan vid den efterlevandes död skulle ärva allt. Var och en av er har alltså kvar en rätt att ändra på sin del i det inbördes testamentet, men självklart dock inte någon rätt att ändra på den andres önskan i sin del av testamentet. Det är inte heller möjligt att avtala om att den andre inte får ändra sin del i testamentet.

 Du har ärvt med så kallad “fri förfoganderätt” eftersom testamentet inte bara reglerar vem som ärver när den förste av er dör, utan även vem som ska ärva er den dag den efterlevande också dör. På samma sätt som när vi ärver med så kallad “full äganderätt”, får du göra som du vill med kvarlåtenskapen under din livstid och har egentligen ingen skyldighet att det finns en enda krona kvar den dag du också dör.

 Men det finns en viktig begränsning i att ärva med “fri förfoganderätt”, nämligen den att du med ett nytt testamente enbart kan styra över den andel av det du lämnar efter dig som anses utgöra arv från dig och inte över den andel som anses utgöra arv från din syster. Du kan med andra ord med ett nytt testamente göra ditt syskonbarn arvlös enbart vad gäller den delen som utgör arvet efter dig.

 När det gäller din systers andel kvarstår syskonbarnet som hennes arvtagare vad du än kan tycka om detta. Det finns dock ett undantag från denna regel och det gäller om ni i ert testamente har gett varandra rätten att styra över allt via ett nytt testamente. Har detta skett omvandlas den fria förfoganderätten till full äganderätt.

Scroll to Top