Hur ska det kunna bli som vi vill?

Vi är ett äldre gift par som saknar gemensamma barn. Däremot har vi båda barn sedan tidigare som vi inte har kontakt med. I princip...

Vi är ett äldre gift par som saknar gemensamma barn. Däremot har vi båda barn sedan tidigare som vi inte har kontakt med. I princip äger vi allt tillsammans såsom bostadsrätt och bil med undantag av att vi var och en har sitt eget sparkonto där vi sparar var för sig för en tryggad ålderdom.

 Vad händer den dag en av oss går bort? Vi är båda överens om att den efterlevandes sparkapital inte ska räknas in i det gemensamma och att särkullbarnen inte ska ha någon rätt till lägenheten. Den ska tillfalla den av oss som blir kvar och delas lika mellan barnen först när båda är avlidna.

 Hur gör vi för att skydda oss och få det enligt våra önskemål?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Vad jag förstår saknar ni förekomsten av enskild egendom och när den förste av er avlider kommer därför, enligt huvudregeln, era respektive nettoförmögenheter läggas samman. Sedan kommer den efterlevande av er att erhålla hälften av detta som sin giftorättshälft. Resterande hälft utgör därefter själva arvet till den avlidnes barn.

 Det finns två saker som ni kan göra för att det ska bli som ni önskar.

 För det första bör ni skriva ett äktenskapsförord i vilket ni avtalar om att ert respektive personliga sparande ska utgöra var och ens enskilda egendom. Därigenom undviker ni att den efterlevandes sparkapital dras in i sammanläggningen vid bodelningen med barnen.

 För det andra måste ni skriva ett inbördes testamente. Det är för att skydda den efterlevande av er, så att denne förutom sin giftorättshälft även ärver hälften av den halvan, som i annat fall den avlidnes barn skulle ärva. Men det är också för att ni där kan ge den efterlevande rätt att vid bodelningen få egendom, som till exempel bostadsrätt, bil och annat lösöre, på sin lott. I detta testamente har ni sedan också möjlighet förordna, att barnen vid den efterlevandes bortgång ska dela lika.

 Ett gott råd är att ni tar hjälp av en familjerättsjurist för att utforma äktenskapsförordet samt testamentet för att säkerställa att allt också verkligen blir som ni vill.

Scroll to Top