Hur fungerar önskan om arvinges enskilda egendom?

Våra nära vänner har i sitt testamente bestämt, att det deras dotter ärver från dem ska vara hennes enskilda egendom för att skydda hennes föräldraarv....

Våra nära vänner har i sitt testamente bestämt, att det deras dotter ärver från dem ska vara hennes enskilda egendom för att skydda hennes föräldraarv. Enligt dem skulle hennes make därigenom inte få någon del i arvet om de skulle skilja sig en dag.

 

Detta har fått oss att fundera på samma sak för vår sons del och skulle därför vara tacksamma för dina synpunkter på ett sådant testamentesvillkor och dess effekter.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

I såväl testamente som gåvobrev är det inte ovanligt att framförallt föräldrar uppställer villkor om att arvet/gåvan ska utgöra arvingens/mottagarens enskilda egendom. Detta för att de vid en eventuell skilsmässa inte vill att någon svärson/svärdotter ska få del i det deras barn har ärvt eller fått i gåva.

 

Effekten vid en skilsmässa är alltså att den enskilda egendomen skulle lyftas ur boet innan makarna genomför sin bodelning på samma sätt som om de själva hade skrivit ett äktenskapsförord om att arvet/gåvan skulle utgöra enskild egendom. Är arvet betydande kan naturligtvis ett dylikt villkor få stor betydelse för er son.

 

Men det många föräldrar felaktigt också utgår från är att denna enskilda egendom vid deras barns död automatiskt skulle tillfalla deras barnbarn och inte den efterlevande svärdottern/svärsonen. Detta kan mycket väl vara riktigt i ert fall, men förutsätter då att era barnbarn inte är barn till den efterlevande svärdottern och att er son inte i ett testamente har förordnat att hans hustru ska ärva honom.

 

Har er son enbart gemensamma barn med sin hustru säger lagen däremot att det är hon som ska ärva allt inklusive den enskilda egendomen före de gemensamma barnen.

Scroll to Top