Hur formulerar vi vårt testamente?

Jag och min sambo har köpt en tomt av min syster billigt. Vi har därefter jobbat på tomten och röjt undan mycket och ska bygga...

Jag och min sambo har köpt en tomt av min syster billigt. Vi har därefter jobbat på tomten och röjt undan mycket och ska bygga och eventuellt flytta dit och leva vårt pensionärsliv där.

Min fråga handlar om att min sambo har en son och jag har två barn. Tomten har många minnen från min barndom och mina barn har vistats där mycket. Hur ser det ut när jag eller han dör eller när vi bägge dött? Min son har redan uttryckt att min sambo ska sitta i orubbat bo om jag dör, men det är ju ingen garanti att min sambos son tycker likadant den dagen min sambo går bort före mig. Hur ska vi skriva testamente?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Då ni på sikt också kommer lägga ner en hel del kostnader i ett hus där ni kommer bosätta er i, finns det onekligen en hel del för er att fundera igenom och ta ställning till. Förutom dödsfallssituationen har vi även vad som skulle hända vid en eventuell framtida separation er emellan. Men då du enbart undrar över vad som händer vid ett dödsfall och för att inte svaret ska bli alltför omfattande, inriktar jag mig enbart på den förstnämnda situationen även om jag anser att den andra situationen också bör ses över.

Den dag någon av er dör, har den efterlevande av er inget som helst skydd i form av arvsrätt varken till den andres del i fastigheten eller till den andres övriga egendom. Arvsrätten är istället enbart förbehållen den avlidnes barn och hur denne ställer sig till att den efterlevande bor kvar utan att bli utlöst vet vi omöjligen inget om idag. Av den anledningen tycker jag att ni i era diskussioner ska utgå ifrån att den andres barn kommer kräva ut sitt föräldraarv och att ni därför ser över varandras möjligheter att lösa ut den andres barn utan att kanske tvingas sälja fastigheten.

Det första man tänker på och som du också har insett är att ni via ett inbördes testamente skyddar varandra för att på så sätt halvera den summa, som skulle krävas för att lösa ut barnets laglott. Men att ni också ser över era respektive dödsfallsförsäkringar så att den efterlevande sambon därigenom får fram ett kapital för utlösen som den avlidnes barn inte har någon laglottsrätt i.

Som du förstår finns det all anledning för er att tillsammans med en familjerättsjurist diskutera er situation och komma fram till på vilket sätt ni kan trygga era önskemål på bästa sätt. När det sedan gäller utformandet av ert testamente är detta något som ni i enlighet med talesättet; “Skomakare stanna vid din läst” bör överlämna till en jurist att utforma för att därigenom utesluta möjligheten till otydlighet och tolkningsproblem i framtiden.

Scroll to Top