Tänk om experterna kan lösa dörrens gåta!

När Chatarina och Anders köpte sitt drömhus för 30 år sedan hittade de en dörr med en målning. I åratal har de försökt få veta mer om dörrens ursprung och hjälp att tyda den oläsliga texten. Den här veckan avgörs det om Antikrundans experter kan svara på hur gammal den är och vad det egentligen står i texten.

Hemmets Journal var på plats när Antikrundans programledare Anne Lundberg kom hem till Chatarina och Anders Ödman i Lilla Harrie i Skåne för att hämta en dörr.

Deras dörr är ett av de mer udda föremål som varit med i Antikrundan och i den här veckans avsnitt ska experterna försöka ge sig på att åldersbestämma och värdera den.

– Det här är framförallt något för Knut Knutson och Jörgen Martinson. De är båda duktiga på gamla allmogeföremål, säger Anne Lundberg när hon stiger in den gamla prästgården i Lilla Harrie där makarna Ödman bor.

– Det är inte i första hand värdet vi är intresserade av utan hur gammal målningen är, säger Chatarina. Det är väl första gången en dörr är med i programmet och det hade varit roligt att få veta mer om den.


Stod undanställd

Dörren fann Chatarina och Anders undanställd i brygghusflygeln när de köpte den gamla prästgården 1988. De tyckte att det var synd att den stod där. De tog in den i huset där den har fått tjäna sitt ursprungliga syfte sedan dess.

– Det intressanta med dörren är målningen som föreställer en präst som åker släde efter en vit häst genom ett vinterlandskap, berättar Anders.

På dörrens undre spegel står en text som är så bortnött och otydlig att den inte går att läsa. Chatarina och Anders har försökt med såväl ultraviolett som infraröd strålning och bjudit hem experter för att få hjälp, men hittills har texten förblivit en gåta.

– Det har blivit lite av en utmaning för oss att tyda texten och därför hoppas vi nu på Antikrundans experter, säger Anders.

Lite extra utmanande är det naturligtvis eftersom både Anders och Chatarina är utbildade arkeologer och har skrivit flera böcker om Skånes historia och arkeologi.

– Vi träffades redan när vi studerade arkeologi vid Lunds universitet, men sedan dröjde det till 1983 innan vi blev ett par, berättar Chatarina med ett leende.

Anders arbetade före pensioneringen vid Lunds universitet och har utfört många borgundersökningar i Skåne och även lett utgrävningarna på Helgeandsholmen utanför riksdagshuset i Stockholm.
Chatarina var i många år anställd av Malmö museum och tillsammans har de bland annat skrivit en bok om Lilla Harrie och Örtofta där deras eget hus, prästgården, har en central plats.


Har gamla anor

– Vi vet därför mycket om vårt eget hus, men dörrmålningen har vi inte lyckats hitta någon information om, säger Anders.

Platsen de bor på, bredvid kyrkan i Lilla Harrie, har mycket gamla anor. De äldsta delarna av grunden är från när den första prästgården byggdes på 1100-talet.

– Den ursprungliga gården brändes under Horns krig 1644. Det var under det kriget mellan Sverige och Danmark som Gustaf Horn invaderade Skåne och brände ner såväl Lund som Kävlinge, berättar Anders.
Tomten stod sedan öde fram till 1740 då en nämndeman köpte en fyrlängad gård i trakten av Västra Sallerup som han sedan lät flytta till Lilla Harrie.

– Gården var kronogård under många år och här bodde bland annat en kvartermästare vid Skånska husarregementet, men på 1800-talet flyttade prästerna tillbaka hit och den blev åter en prästgård, berättar Anders.

Chatarina och Anders har lyckats ta reda på att gården genomgick en omfattande renovering 1833 då man bland annat bytte ut takbjälkarna. Det är möjligt att dörrmålningen är från den perioden.

– I vilket fall som helst tror vi att målningen på vår dörr är Lilla Harries näst äldsta målning. De äldsta är kalkmålningarna i kyrkan, säger Anders samtidigt som han visar killarna från flyttfirman bästa vägen att föra ut dörren ur deras hus.


Riskerar att lossna

Arbetet med att lyfta av dörren från gångjärnen måste ske försiktigt. Chatarina och Anders har velat behålla den i originalskick och det är därför risk att dörrspeglarna kan lossna från sina fästen.

– Så det ni vill veta är om dörren är från 1740, från 1640 eller om den är ännu äldre och så vill ni veta vad det står på texten, säger Anne Lundberg när hon intervjuar Chatarina och Anders för Antikrundan och sammanfattar pudelns kärna.
Makarna Ödman hoppas att gåtan de har funderat på i åratal nu äntligen ska få en lösning i programmet på torsdag kväll.

– Vi har funderat i många år på att höra av oss till Antikrundan, men vi har aldrig kommit till skott tidigare. När vi i våras såg att ett av programmen skulle spelas in vid Torups slott utanför Malmö bestämde vi oss att nu var det dags, berättar Chatarina.

Innan Anne Lundberg och kamerateamet från Antikrundan lämnar Lilla Harrie visar Chatarina och Anders runt dem i huset och i sin fantastiska trädgård bakom prästgården. På den stensatta gårdsplanen framför ingången kan man fortfarande se stenar från den ursprungliga prästgården.
Enbart själva huvudbyggnaden på den nuvarande gården är på 400 kvadratmeter och består av nio rum på bottenvåningen och fem på övervåningen.

– Det är förstås lite för stort för oss sedan våra söner flyttade hemifrån, men vi har samlat på oss så mycket saker att det skulle ta en evighet att packa ner allt om vi skulle flytta, säger Anders med ett leende och får medhåll av Chatarina.

Scroll to Top