Anders Wallensten: Sluta jaga snabba lösningar!

Vad är svaret på vår nutida hälsogåta? Det bestämde sig läkaren Anders Wallensten för att ta reda på en gång för alla. Svaret hittade han bland annat i mänsklighetens ursprung.

Du känner säkert igen honom från Folkhälsomyndighetens många presskonferenser – men visste du att hälsa även privat är ett stort intresse för Anders Wallensten? Så stort att han bestämde sig för att skriva en bok i ämnet, Hälsogåtan, som släpptes i slutet av december förra året.

– Jag har själv länge varit intresserad av olika sätt att må bra på och hoppade på den ena trenden efter den andra. Olika dieter och spikmattor – ja helt enkelt det som har varit trendigt för stunden. Men så kom jag till en punkt när jag började fråga mig själv vad det är jag håller på med. Jag är läkare, jag borde veta bättre. Det ledde till att jag började kolla upp de här hälsotrenderna lite bättre, säger Anders.

Och när han lusläste de många studierna på området insåg han snart att mycket av det som visade sig stämma är det som hör ihop med hur vi levde ursprungligen.

– De flesta hälsoråd som fungerar idag syftar i princip tillbaka till hur vi levde och rörde oss när vi levde i naturen. Det handlar om att äta varierat och inte processad mat, röra på sig och inte
stressa, säger han.

Vilka vanliga myter eller missuppfattningar kunde du slå hål på i boken?
– Man ska inte döma ut alla trender som har kommit och gått. Vissa saker passar bra för vissa – annat passar andra. Det jag kan nämna är väl att vissa hälsotillskott inte har visat sig vara lika viktiga som det påstås som till exempel omega-3 för hjärt-kärlhälsan. Vi rekommenderas att äta fet fisk men jag har inte kunnat hitta några belägg för att det påverkar hälsan särskilt mycket att ta tillskott av omega-3. Generellt kan man säga att man oftast inte behöver köpa exotiska varor som till exempel gojibär för att leva hälsosamt. Rent näringsmässigt finns precis samma nyttiga ämnen i flera av våra svenska bär.

Vad kunde du tvärtom slå fast som vi egentligen har vetat hela tiden?
– Att det är väldigt bra för hälsan att bara vara väldigt aktiv i sin vardag. Personer som blir riktigt gamla kanske inte alltid ger sig ut i joggingspåret, men de har ofta en aktiv livsstil och rör sig ändå. Sedan har vi ju det här med hur positivt det är att vara ute i naturen. Det är ett sätt att lugna hjärnan. Jag rekommenderar starkt att man förlägger sin vardagliga aktivitet utomhus av det skälet.

Vilka egna stora misstag har du gjort när det gäller din hälsa genom åren?
– Jag har alltid varit väldigt intresserad av mat och träning så jag har väl gjort hyfsat rätt på de områdena. Men att prioritera sömnen mer är något jag har fått lära mig. Likadant det här med att jobba med och vara medveten om mina tankar genom exempelvis meditation.

Varför är det så svårt att göra rätt?
– Det är en del av hälsogåtan, men oftast finns det bra kunskaper. Problemet är att många hela tiden är på jakt efter något nytt och någon snabb lösning. Men om man får det här rätt, röra sig och äta varierat, då kommer man väldigt långt. 

Anders Wallensten: Sluta jaga snabba lösningar!
I boken Hälsogåtan (Bonnier Fakta) kan du läsa mer om den senaste forskningen på hälsoområdet.

Anders ger sina bästa hälsotips

1. Bygg in rörelse i vardagen

Bestäm dig till exempel för att alltid ta trappan istället för hissen.

2. Hälsa är en helhet

Det är inte bara kost och motion utan hur mycket stressande moment man har i sin omgivning som har betydelse. Stäng av notifieringar från telefoner. Bestäm dig istället för en tidpunkt på dagen när du vill bli störd och kolla då mejlen och titta över alla notiser och meddelanden.

3. Inför lördagsgodis

Försök återgå till att ha kalorität mat som en krydda i vardagen och ät bara godsaker en gång i veckan – till exempel som lördagsgodis

Scroll to Top