Sök i denna blogg...

Enkel adress till bloggen:
http://www.hemmetsjournal.se/Anna S/blogg
Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Fjällvandring i Norge
Fjällvandring i Norge

5 övernattningar
5 x frukostbuffé
3 x 3-rätters middag/buffé
3399,00
SEK
Sommarsemester i Jönköping
Sommarsemester i Jönköping

5 övernattningar
5 x frukostbuffé
5 x eftermiddagskaffe
Se hela resans innehåll
2599,00
SEK
Minisemester i Jönköping
Minisemester i Jönköping

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
3 x eftermiddagskaffe
Se hela resans innehåll
1599,00
SEK
Weekend i Jönköping
Weekend i Jönköping

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x eftermiddagskaffe
Se hela resans innehåll
1099,00
SEK

Namn: Anna Nilsson Spets
Ålder: 47 år
Familj: Sambon Guy, långtradarchaffis, två vuxna barn
Bor: Byn Ten Aard i Belgien

1 april 2009 flyttade jag från min ombonade tillvaro i Sverige till en sliten lägenhet i Flandern i Belgien. Anledningen är kärlek till en man jag hittade på en julgransplundring på en motorcykelfest i min hemstad. I den här bloggen kommer jag att skriva om mitt nya liv i Belgien och förmodligen om mina många och långa resor.

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Tack och hej

Publicerat: 31 januari 2013

I dag har jag lite separationsångest.

Det här är mitt sista inlägg som bloggare här på Hemmets Journal. Efter 3 år och närmare 600 inlägg måste jag sätta punkt.

Den här tiden har varit hemskt rolig, när jag tittar tillbaks på dessa tre år ser jag hur mycket som hänt och hur otroligt många som följt mej.

Jag har ett rikt liv och leverne, det händer alltid något.

Förra året var nog det mest händelserika året på länge. Vår flytt till det nya varma huset, min 50-årsdag och sist men inte minst BOKEN.

Det har jag hållit på ett tag, boken, men här och nu på mitt sista blogginlägg, släpper jag bomben. Min första bok kommer att ges ut i augusti, ni som följt mej vet att det är en ungdomsbok i tre delar. Del två är mer eller mindre färdigskriven och jag ligger i startgroparna för del tre.Det hela har varit mycket omvälvande ska jag säga.....

 

En sista farmenrapport kommer här:

Elis, hunden, lever livets glada dagar. Skogen ligger inpå knuten och vi tar prommisar där varje dag.

Freja, katten, har fortfarande inte vågat sig ut efter flytten. Vi hoppas på en förändring när våren kommer.

Ankorna ska så småningom få ett eget chataux med en stor damm.

Hönsen och tupparna har det bra, en höna ruvar nu.

Grisarna Orvar och Cecilia då... Orvar lugnade ner sig något, dock är jag inte helt säker på hans beteende från gång till gång.

Cecilia går i väntans tider och det är bara fråga om dagarså kommer en kull kultingar.

 

För den som vill komma i kontakt med mej eller se vad jag håller på med, finns min hemsida som ständigt är under uppbyggnad.

www. solros.be

 

Tack alla ni som harföljt oss under åren. Vi hörs.

 

För feta plånböcker

Publicerat: 28 januari 2013

Besökte förra veckan ett märkligt ställe.

Tänk er 3000kvm med statyer, gammal trädgårdskonst, kyrklig inredning, slottsfontäner, telefonkiosker, trappor, ja allt för den som har en fet plånbok. Allt var till salu. Har aldrig sett något liknande.

Här kommer en serie bilder så förstår ni vad jag pratar om. Hon på sista bilden är inte till salu, det är min syster Astrid.

 

Bjässar

Publicerat: 24 januari 2013

I går tog syster Astrid och jag en tur i grannskapet. Jag hade läst någonstans om ett hästmjölkeri med brabanterhästar.

Brabantern är ju en belgisk hästras med lång historia bakom sig.

Brabanten har använts i krig och i arbete. Det är en häst som kan väga upp till 1000 kilo. Lugna och stadiga i sin karaktär.

Kraftiga hovar med ett enormt hovskägg.

Den här gården driver alltså ett hästmjölkeri. Hästmjölk är ju något som man knappt har hört talas om i Sverige. Här mjölkas hästarna var tredje timme. Man använder en getmjölkningsmaskin då hästen liksom geten har två spenar.

Mjölken används i olika syften. Dels som dryck, förädlas till mjölkpulver men också bas till glass och andra livsmedelsprodukter.

I hudvårdsprodukter används det också och jag köpte mig en muskelkräm, gjord på hästmjölk och örter.

Jag är ju otroligt svag för dessa bjässar,skulle mer än gärna ha en själv. Och visst smälter man som en isglass i solen, när man ser dessa brabanterföl ta en tupplur i halmen.

 

Tandtroll

Publicerat: 20 januari 2013

Tro det eller ej, jag är rädd för tandläkarn.

Ända sen jag var barn faktiskt. Ni minns säkert hur det kändes när man som barn satt i väntrummet på folktandvården, magen knep av oro. En tandläkare som avverkade barn i parti och minut.

 

Jag har provat allt, verkligen allt. Från snällare tandläkare, dinglande distraherande mobiler i taket, narkos, lustgas, lugnande piller till kbt-terapi. Inget hjälper nämnvärt. Ja narkos då förstås. Men det kan man inte få hur många gånger som helst.

 

Nu är jag i det stadiet att tänderna rasar en efter en. De få jag har kvar dvs. När man har tandläkarskräck går man inte på årliga kontroller, man väntar tills smärtan är outhärdligoch då drar man ut tanden. I mitt fall är det borrningen jag inte grejar. Sist hos tandläkarn här, fick jag en otäck reaktion på bedövningen och tuppade av. Det gör inte saken bättre.

 

Jo, jag har tandvärk, det är en helt outstanding värk. I går lossnade en bit av en framtand så nu ser jag ut som Tore Skogman.

 

I morgon SKA jag ringa till tandläkarn. En tröst är dock att det är ganska billigt här. Inte alls den taxa som i Sverige.

JA, jag SKA ringa.

Vinter

Publicerat: 17 januari 2013

Det blidde vinter här med.

Efter ett dygns idogt snöande blev det dessutom kallt. Runt 5 minus räknas som mycket kallt här. Landet lamslås till nåt man kan likna vid undantagstillstånd. Det redan överlastade vägnätet står still, köer och olyckor. Vinterdäck är något man sällan har.

Djuren tycker väl att det är så där måttligt roligt. Grisarna har fått lång hårbeklädnad. För övrigt tillbringar de mest tid i sitt eget bo, övertäckta med halm.

En som verkligen gillar snön är Elis. Han vill helst vara ute och springa runt i det vita hela tiden. Med en leksak i munnen.

Själv är jag mer än överlycklig att vi bor i ett varmt hus den här vintern. Jag ryser vid tanken på hur det var i vårt gamla hus vid dylikt väder.

Nu är jag ju ingen snöälskare, men jag måste tillstå att det är vackert.

 

Back from Sweden

Publicerat: 14 januari 2013

Sverige visade sin vinterskrud när jag var på besök.

Jag anlände till Uppsala i onsdags kväll, efter en mycket lång dag. Ibland funkar det verkligen inte med allmänna kommunikationsmedel.

Så här låååång var min onsdag; Avreser från hemmet 07.00. Lämnar hund på hundhotellet, parkar bilen och väntar 45 minuter på buss.

Buss 10 minuter, väntar en timme på nästa buss, bussresa 30 minuter.

Väntar på flygplatsen äver tre timmar, två timmars flygning.

Ingen bussväntan i Sverige, 80 minuters bussresa till Sthlm. Därefter 45 minuters tåg till Uppsala. Från dörr till dörr blev det 13 timmar.

Det är inget roligt då.... Och jag tror jag fortsättningsvis ska sluta resa med välkänt lågprisflygbolag för maken till otrevlig och uttråkad personal får man leta efter.

 

Jag har haft ett par härliga dagar i Sverige. Träffat nära och kära, ätit alldeles för gott och bara njutit att få vara med dem jag gillar mest.

Nu väntar vardagen.

Årliga januariresan

Publicerat: 8 januari 2013

I morrn bär det av, till Sverige.

Den årliga januariresan är i antågande. Den här gången har jag möjlighet att stanna lite längre dessutom

Först åker jag till Uppsala och huserar hos älskade dottern. Därefter Stockhocklm för diverse ärenden och träffa älskade Plutten, sonen alltså.

Sen bär det vidare till Enköping och bästaste kompisen Lilian. Och så en årliga julgransplundringen är jag faktiskt träffade min sambo för 8 år sen. Käraste sambon följer inte med i år, så jag får dansa små grodorna utan honom.

 

Måste ju villigt erkänna att det är mycket vatten som ska rinna under broarna INNAN man kommer i väg.... Det ska ordnas djurfodring, hundvakt, fylla kylskåpet, dona med biljetter och annat.

Sen blir jag hemma ett par dagar innan syster Astri från Irland kommer på besök och ett par dagar efter hennes avresa drar jag till Bosnien.

Och i februari är förhoppningsvis våren på g så jag kan återgå till arbetet igen.

 

Sverige nästa.

Det stora godistiggeriet

Publicerat: 5 januari 2013

Nu ser man dem överallt, de tiggande barnen.

Det är inte så illa som det låter, de vare sig svälter eller lever i armod. Men i morgon är det trettondagen här och det kallas för Tre konungar här i Belgien.

Under tiden runt Tre konungar är det tradition att man går runt hos vänner, släkt och grannar. Man sjunger en snutt och får en godsak eller en liten peng till tack.

Så här kan det se ut om man lagt lite finess och arbete på sin Tre konungar-utstyrsel. Tyvärr måste jag säga att det är mestadels ungar utan förklädnad, löpa runt och sjunga den obligatoriska snutten i rekordfart, sträcka fram påsen och sen löpa vidare.

Jag kan förvisso se oss själva under påskkäringtiden, det var mest en fråga om  att få så mycket godis och pengar som möjligt.

I morgon får jag väl se om det kommer några kungar till dörren, dessvärre har jag inte bunkrat med nåt godis. Det försvinner så fort här....

 

Sista rycket

Publicerat: 2 januari 2013

Det är ett nytt år, ett år är som en oskriven bok.

Varje sida kan man fylla med glädje, erfarenheter och visdom.

År 2013, vad ska det föra med sig tro ?

Januari månad är ingen rolig månad, det är bara en månad som man tar sig igenom i väntan på att våren ska komma. Januari månad är också min sista månad som bloggare här på HJ.

Mitt förra år slutade med en punktering på bilen, precis vad man önskar sig när man är på väg för att handla nyårsmaten.

Nyårsmiddagen intogs tillsammans med sambon, han hade önskat köttfondue, vilken tllagades efter alla konstens regler. Måste dock tillstå att nästa år blir det definitivt  ingen sådan.

Här i Belgien är det tradition att barnen sjunger in det gamla året. De går runt hos grannar, i affärer och på stan, sjunger en stump i rekordfart och får en godsak.

Här läser också barnen sina nyårsbrev. Det är en text de själva sätter ihop, eller får hjälp med, som sedan läses upp för föräldrar, farföräldrar och gudfädrer. Ett brev som önskar lycka och välgång för det nya året.

Ett nytt år är som en oskriven bok. Nu skriver vi vidare.

Tillbakablick

Publicerat: 31 december 2012

2012 är snart till ända.

När man har en blogg slipper man skriva dagbok, bara att bläddra tillbaka och se vad året har fört med sig.

Året började med en extremt kall period. För en svensk ingenting, men för belgarna var det ovanligt kallt.Vi frös i vårt lilla oisolerade hus.

Hu vale säger jag bara.

2012 hade ganska många höjdpunkter.

Jag reste en del, tre vändor till Sverige, en resa till Bosnien samt en motorcykeltripp till Irland.

Här är gubben och jag i Dublin.

Och i Dublin såg vi ingen mindre än The Boss.

Min Bosnienresa var en resa i minnenas alle. Flera kära återseende. Mitt första bokmanus blev färdigskrivet. Min triologi som just handlar om flyktingar från Bosnien.

Årets näst största höjdare var vår FLYTT. Äntligen ett riktigt hus, med värme och plats. Flyttningen i sej var ingen höjdare, det tog nästan knäcken på mej.

Det var ju liksom inte bara människor och prylar som skulle flyttas....

Den största höjdpunkten i år var min överraskningsfest på min 50-årsdag. Bakom min rygg hade allt planerats.

DET var verkligen en överraskning, tillresta vänner och familj. Jag är lyckligt lottad att jag har dessa omkring mej.

Det har varit ett bra år.

På minussidan kan jag nog tillägga HÄLSAN. Sambon kämpar tappert att bli av med den ihärdiga bakterieinfektion som satt sig på han konstgjorda höft. Antibiotika 3 gånger om dan, minst två år, inte roligt.Ständig värk och mycket värktabletter.

Min egen hälsa, ja artrosen gör sig påmind, tänderna rasar men för övrigt helt okey. Bara att inse att man inte är 25 längre.

Ett stort minus var min inställda Rwandaresa. Pga oroligheter i gränstrakterna beslutade jag att boka av. Trist. Men det går flera flyg dit.

 

Jag önskar alla mina läsare ett GOTT slut och ett riktigt gott nytt år.

 

 

 

 

Grön jul

Publicerat: 27 december 2012

Julen är över för den här gången. Vardagen tillbaks till det vanliga.

På julafton var det definitivt ingen vit jul. Elis och jag tog en promenad i skogen. Det var nästan vår i luften, solen sken och 13 grader varmt.Vi har storskogen precis bakom huset, en underbar blandskog. Ser fram emot våren när ekarna slår ut. Ett livligt fågelliv verkar det vara. Jag har sett olika rovfåglar och korp.

Dan före dopparedagen testade vi om huset höll för gäster. Testpiloter var sambon barn och barnbarn. De små barnbarnsgossarna höll oss fullt sysselsatta. En fyllig Beuf  Bourgone och en försvinnande god tira mi su fyllde våra magar.

Juldagen är den stora helgdagen här, de flesta jobbar på julafton.

Det är fortfarande säsong för skaldjur. Här är förrätten. Det är valthornssnäckor, det som vi kallar caracolle här. Kokas i god buljong, avnjutes med bröd och aioli.

Vi fortsatte att pilla med skal.... En moules fritte. Musslor, pommesfrittes och majonäs. Typiskt belgiskt men definitivt ingen julmat.

Julen var precis som jag ville ha det, inget speciellt juligt men lugnt och fridfullt. Och god mat.

 

Julhälsning

Publicerat: 23 december 2012

               EN RIKTIGT GOD JUL till alla mina läsare

Det är dan före dopparedan och det enda det doppas i här är regnvatten. Senaste dygnen har det regnat konstant så chansen till en vit jul är obefintligt.

Julafton här i Belgien är en rätt vanlig dag, de flesta jobbar och affärer och instanser är öppna.

Juldagen är den stora festdagen, oftast med en kalkon på bordet. Här hemma blir det varesig kalkon eller fest. Vi slår till med den ena festen idag och den andra före nyår.

I dag invaderas huset av sambons barn med familjer. Två barnbarn och ett tredje på gång.

Julafton är väl en sån där dag  när jag längtar extra mycket efter mina egna nära och kära, men jag åker ju snart till Sverige och träffar dem. Jag överlever.

Julen är också en tid för eftertanke. Att vara tacksam för det man har, att sända de som inte har något en tanke eller ett bidrag.

Det är ofredstider i världen. Många människor är på flykt. I välfärdsBelgien och Sverige lever många långt under ett värdigt liv.

Tänk på dem.

Svenskinspirerat

Publicerat: 19 december 2012

el

Ungefär sådana här julbord dukade jag upp innan jag lá ner hela julrasket.Allt hemlagat, inga halvmessyrer här inte....

Den här julen, precis som förra, ska vi avnjuta en god ostbricka och ett glas rött där till, det räcker.

Efter jul ska vi ha gäster, våra belgiska kompisar kommer hit på trerättersmiddag.

Jag vill ha lite svenskinspirerat. Det är inte helt lätt.

Jag bestämde mej snabbt för tjälknöl. Det var bara att glömma då min gamla kombimicrougn bara går ned till 150 grader. Alternativet blir en vildkryddad köttgryta utan älg.

Hade velat haft pepparkakstilltugg till entredrinken, men ingen ugn som sagt och att åka till Ikea i jultider, nej tack.

Glöggen får jag koka i hop själv, kryddor inhandlade på marknaden.

Vörtbröd hade passat fint till förrättens hemgravade lax, en form deg går att grädda i kombiugnen. Jag provade att ställa in formen, det blixtrade som värsta stjärnfallet.

Och ingridienserna till vörtbrödet då, här får man verkligen tänka till. Julmust finns inte här, går att byta ut mot annat. Filmjölk likaså.

Gjorde mjuka pepparkaksmuffins i silikonform, 6 stycken. Jag behöver det tre dubbla.

Ja ska man bjuda på svenskt får man verkligen vara uppfinningarnas moder.

Men det löser sig väl som allt annat.

 

 

 

Barndomsminnen

Publicerat: 16 december 2012

 

 

 

Varje första advent plockades den fram, julkrubban. Vår mamma hade en speciell avlång järnplåt för syftet.

Plåten fylldes med finkornig sand och vi systrar hade som uppgift att ställa ut figurerna. Och det gjorde vi ju. En spegel lades dit för att likna en sjö. Ett år sådde vår mamma gräs, men det gick hårt åt figurerna.

Den här julkrubban är förmodligen inhandlad på 50-talet. Figurerna är gjorda av vax och börjar bli rätt sköra nu. Med åren tillkom andra djur, av plast. Apor och annat. Man undrar ju som vuxen om det verkligen fanns känguruer och myskoxar i Betlehem...

Vi barn hade som uppgift att varje dag föra de tre vise männen närmare stallet och på julafton skulle Jesusbarnet läggas i sin krubba.

När mina barn var små var det samma visa igen. Fram med järnplåten, upp med figurerna.

När mamma och sedan pappa gick ur tiden tog jag hand om krubban, den har inte varit uppsatt på många många år.

Nu när vi flyttade hittade jag lådan, som faktiskt är orginal, till och med priset står kvar, 19.50 kostade den.

Nostalgiker som jag är packade jag upp de väl inslagna figurerna och fick en förnimmelse av barndom.

Från Sverige till Belgien går nu krubban vidare till min syster Astrid på Irland,. Nu kan hon anlägga spegelsjöar och flytta de tre vise männen ett tag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Granen står så grön och grann....

Publicerat: 14 december 2012

Jag kan inte ens minnas när jag hade en gran senast. Julen lades ju ner för många år sen. Men så hittade jag en låda med gammalt julpynt.

Nu är det ju så att vi har en hund som är rätt så glad i att leka med diverse förbjudna saker och en katt som gladeligen skulle hoppa efter julkulor och annat. Dessutom en hund som gärna jagar katten. Tänk er scenariot med en stor gran.

Så hittade jag dylika skapelse, det  är en Euphorbia Tirucalli, en slags suckulent, Perfekt. Inga barr och lagom stor.

 

Det var med en stor portion nostalgi jag klädde granen.

De tre randiga kulorna var något jag fick i julklapp under mina första levnadsår. De är alltså närmare 50 år gamla. Enligt Nilssontradition sattes de alltid högt upp, på grenarna under toppstjärnan.

Glittrer kommer från MIN farmor, som föddes runt sekelskiftet.

Så har vi då kommit fram till JULKLUMPEN. DEt är den där röda grejen som står mellan tomtarna. Julklumpen tillverkades av min son ERik, slogs in i vackert julpapper och gavs till mej en julafton.

Än idag undrar jag vad det ska föreställa och det lär jag aldrig få veta, därför kallas den för julklumpen.

Här i Belgien står granarna gröna och granna i stugorna redan ibörjan på december så jag blandar traditionerna och pyntar någonstans mitt emellan SinterKlaas och julafton.Och sätter fram julklumpen.

 

Senast inloggad: 17 aug 19:12
Bor i: Ten Aard, Belgien
Födelsedag: 19 nov 1962

Statistik

Medlemmar: 22376
Nya blogginlägg senaste dygnet: 9
Nya bilder senaste dygnet: 21

Nya handarbeten

Efterlysningen

Finns du med bland våra efterlysningar?

Bli medlem!

• Träffa nya vänner

• Ladda upp bilder!

• Delta i diskussionerna!

Bli medlem nu! »