Brysselkålsgratäng med bacon

Det är lätt hänt att julbordet blir lite för generöst. Nu står du kanske med överbliven mat av prima kvalitet och dina gäster har rest hem. Så här förvandlar du julens goda rester till läckra vardagsrätter!

Du behöver

  • 1 kg brysselkål
  • 140 g skivad bacon
  • 1 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g riven lagrad ost
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl riven parmesanost
  • 0,5 dl Grovt hackade valnötter

Garnera med:

Brysselkålsblad
kryddgrönt
granatäppelkärnor

Gör så här

1

Ansa brysselkålen, ta undan ett huvud till garnering. Koka kålen precis mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av.

2

Klipp baconet i mindre bitar. Hetta upp smöret och stek baconet knaprigt. Tillsätt grädde, riven ost och senap. Vänd ner brysselkålen och vänd om.

3

Häll över blandningen i en smord paj eller gratängform med inte allt för höga kanter. Strö över nötter och riven ost.

4

Gratinera strax under ugnens mitt i cirka 20–25 minuter i 225 grader.

5

Tag bort några kålblad från brysselkålshuvudena och koka dem snabbt, låt rinna av på hushållspapper.

6

Garnera gratängen med brysselkålsblad, kryddgrönt och granatäppelkärnor. Det är inget måste men ger det lilla extra.

Scroll to Top