Snabbkurs i digital kontakt – lättare än du tror!

Visst saknar vi mötena med familj och vänner. Men nu när vi inte kan ses i verkligheten kan vi åtminstone ha kontakt via dator och mobil. Det är inte så svårt som du tror.

Idag är det social distansering som gäller i och med den rådande coronapandemin. Tur då att det finns en mängd digitala hjälpmedel som kan ge nya upplevelser, kunskaper och där du kan fördjupa kontakten med dina vänner.

– Sociala medier är ett fantastiskt sätt att hålla kontakten med omvärlden, säger föreläsaren, journalisten och inspiratören Karin Adelsköld.

Hon är en av Sveriges främsta IT-journalister och började redan 1996 föreläsa om nätets möjligheter.

– Jag har länge propagerat för digital kommunikation som ett komplement, eftersom det ena inte utesluter det andra, säger Karin.

Inte i vanliga fall. Men under coronatider, då vi uppmanas hålla avstånd, är digital kommunikation för många det enda sättet att hålla kontakt.

– Det är räddningen för många. Jag har själv varit isolerad i två veckor och var till exempel på livedisco över ­Facebook. Jag har också varit på digital afterwork, digitala konserter och digitala fikor.

Facebook för nybörjare

För den som är digital nybörjare kan det kännas ovant att slänga sig ut i de sociala ­medierna.

– Om man är ny i digitala sammanhang är Facebook en bra helhetslösning. Här kan man chatta via Messenger, skapa olika grupper och gå med i olika evenemang.

Sedan corona gjorde inträde i våra liv har Karin Adelsköld sett hur sociala medier fullkomligt exploderat.

– Det blir ännu mer socialt när vi gör det tillsammans, samtidigt. Och eftersom man kan bjuda in vänner på olika digitala konserter och liknande blir det ju en gemensam upplevelse, säger Karin.

Framtidens umgänge

Någon särskilt avancerad utrustning behövs inte heller. En vanlig surfplatta, dator eller smartphone räcker. Och känner man sig osäker finns det hjälp att få.

– Jag är övertygad om att vi kommer att bli bättre på att använda digitala hjälpmedel i vårt umgänge i framtiden nu när vi har sett hur bra det fungerar. 

Och ju mer vi använder det, desto enklare blir det. Kanske blir det som med en mormor i bekantskapskretsen, som varje kväll läser godnattsaga över Skype för sitt barnbarn, 50 mil bort, i väntan på att de ska få ses i verkligheten.

Karin tipsar om att våga leka med alla roliga funktioner och bildfilter som finns i till exempel Snapchat.

– Kanske sätta på sig ett par digitala hundöron inför video-samtalet med barnbarnet!

Så funkar Facetime och Skype

Här är två av de vanligaste och enklaste sätten att samtala och samtidigt se varandra digitalt.

Skype
Ett program för videosamtal som görs via datorn, surfplattan eller telefonen, där ni som pratar med varandra samtidigt kan titta på varandra i bildskärmen. Gå in på www.skype.com och klicka på “Skaffa Skype”. Där väljer du också vilken dator du har och klickar därefter på “Ladda ner Skype”. Följ sedan instruktionerna steg för steg. 

Sista steget blir att registrera dig genom att klicka på “Logga in” och välja “Skapa konto” och sedan fylla
i formuläret.

När du sedan ska ringa behöver den du ringer också ha Skype. Be om hans eller hennes användar­namn och lägg in det i din kontaktlista. Välj den du ska ringa och klicka på knappen “Videosamtal” för att ringa.

Facetime
Kanske har du använt Facetime av misstag när du bara skulle ringa ett vanligt samtal? Genom att använda Facetime kan du se den du pratar med samtidigt som han eller hon ser dig. Facetime finns för Iphone och Ipad. Du knappar först in telefonnumret som vanligt, därefter trycker du på symbolen märkt med “Facetime” ­istället för den vanliga telefonluren. Du kommer då att höra en lite annorlunda ringsignal. Därefter kommer mottagaren, om hon eller han väljer att svara på din signal, att synas i bildskärmen. Genom att vända på kameran (tryck på den symbolen) när du ringer via Facetime kan du till exempel gå en rundvandring och visa upp miljön du befinner dig i. För Android är till exempel mobil­appen Whatsapp ett alternativ.

Liten ordlista

Adda: Lägga till en vän eller skicka vänförfrågan på Facebook.

Facebook: Ett socialt medium där du som användare skapar en personlig profil och kan hålla kontakt med både nya och gamla vänner. Här finns också olika möjlighet att gå med i Facebook-grupper med olika teman.

Facetime: En tjänst som följer med Appleprodukterna och som innebär att du via telefonens kamerafunktion kan prata med mottagaren och se henne eller honom samtidigt.

Hangouts: En app där du kan prata med upp till tio personer i videosamtal. Du behöver ett konto hos Google. Därefter är det bara att sätta igång.

Händelser (“stories” på engelska): Ett sätt att dela med sig inlägg på till exempel Facebook eller Instagram. Dessa inlägg försvinner efter en tid.

Instagram: Ett bildbaserat socialt medium där du skaffar ett konto och delar med dig av bilder och där du följer andras konton. Nås via en app i mobilen.

Lajka: När man gillar något på Facebook genom att trycka på tummen upp-symbolen, eller på Instagram genom att trycka på hjärt-symbolen.

Messenger: Tjänst knuten till Facebook där du kan kommunicera med dina vänner, antingen genom skrivna meddelanden eller genom videosamtal.

Skype: Alternativ till Facetime för den som vill använda sig av videosamtal. Fungerar på ett stort antal plattformar, alltså även om du inte har en Appleprodukt.

Sociala medier: Hit räknas Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat och liknande tjänster som går ut på att skapa ett kontaktnät och kommunicera. Gratis att använda.

Strömma/streama: Att spela upp en ljud- eller filmfil, till exempel ett föredrag eller en film, i realtid.

Teams: En mötesplattform där flera personer kan mötas digitalt.

Twitter: Ett textbaserat socialt medium där du kan följa exempelvis politiker, opinionsbildare och kändisar – eller själv skriva inlägg.

Zoom: En mötesplattform där flera personer kan mötas digitalt.

 

Här får du mer hjälp

www.senior‑net.se kan du få hjälp med att bli mer digital.

www.urplay.se hittar du Seniorsurfarna, små korta filmer som lär dig mer om olika digitala ämnen.

Scroll to Top